Zavod za javno zdravlje Pančevo ove godine organizuje 8. foto konkurs i izložbu fotografija "Objektivom kroz svet oko nas 2018" a tema je "Od plastike do fantastike". Izložba je posvećena Danu planete Zemlje i Svetskom danu zaštite životne sredine koji ove godine potenciraju priču o ograničenju upotrebe plastike koja zatrpava planetu, guši je i truje i ne može se razgraditi za čitav vek.

 

Ideja nam je da ovom izložbom pokažemo da lepotu prirode nije potrebno dodatno ukrašavati, da plastika ne živi u prirodi, da iako se toliko odomaćila u našim životima i okruženju, mora imati razumnu meru i sklad.

 

Zamišljeno je da izložba bude koncipirana od fotografija prirode Srbije, pristiglih na foto konkurs, u kojima se ogleda i pozitivan i negativan aspekt životne sredine Srbije i uticaj čoveka na prirodu Srbije. Cilj nam je da se svi zajedno zapitamo da li, "ako nosimo plastično odelo i plastika je naša hrana, da li smo plastični i mi?" i pokrenemo akcije na buđenju svesti o delovanju pojedinca i društva na kvalitet života i zdravlje u celini. Dakle, plastika i fantastika kao asocijacije na negativna i pozitivna okruženja u kojima živimo.

 

Fotokonkurs se organizuje prema pravilniku Foto saveza Srbije a otvoren je do 8. maja (propozicije i prijavni list na sajtu www.zjzpa.org.rs i www.fotoss.org).

 

Fotografije za izložbu nakon isteka roka za prijem fotografija bira selektor Imre Sabo, majstor fotografije Foto saveza Srbije.

 

Izložba će se realizovati u dva segmenta: Izložba fotografije mladih do 16 godina i Izložba fotografije odraslih autora i biće deo ekološkog segmenta Međunarodnog BUDI festivala u Pančevu, a organizuje se pod pokroviteljstvom Foto saveza Srbije.

 

Saopštenje Zavoda za javno zdravlje Pančevo

Foto: Dragan Lapčević