Samo dan pre sastanka evropskih ministara životne sredine, na kojem se očekuje usvajanje pozicije Evropske unije za predstojeći klimatski samit Ujedinjenih nacija (COP24), vodeći naučnici sveta predstavili su čvrste naučne dokaze potrebe da se porast temperatura ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa. Najnoviji izveštaj Međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC), koji naručuju i usvajaju sve vlade sveta, pokazao je da se mnoge drastične posledice budućeg zagrejavanja mogu izbeći poštovanjem ove granice. Izveštaj takođe potvrđuje da je ovaj cilj još uvek moguće ispuniti, ali da to traži brzu i dalekosežnu promenu u svim privrednim granama.

 

Specijalni izveštaj Međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC) objavljen 8. oktobra nudi najsveobuhvatniju i najautoritativniju procenu uticaja globalnog zagrevanja od 1,5 stepeni Celzijusa iznad pred-industrijskog nivoa kao i akcije koju je neophodno preduzeti da bi se zagrevanje zadržalo ispod ovog nivoa. Izveštaj dokazuje van sumnje da će ograničavanje porasta temperature ispod 1,5 stepeni značajno umanjiti štetu od klimatskih promena za najsiromašnije i najranjivije zemlje, ali i za sve Evropljane.

 

Vendel Trio (Wendel), direktor Evropske mreže za klimatsku akciju (Climate Action Network, CAN Europe) ovim povodom je rekao: "Nauka nam je istovremeno dala poruku hitnosti i nade. Jasno je ukazala da bi zagrevanje preko 1,5 stepeni rezultiralo sve ekstremnijim klimatskim događajima. To bi nas izložilo većim sušama, nestašicama hrane i ekonomskim štetama. Međutim, dobra vest koju izveštaj donosi jeste da još uvek imamo šansu da ostanemo ispod 1,5 stepenicelzijusa, da su nam rešenja na dohvat ruke i da će nam pomoći da izgradimo bezbedniju i napredniju Evropu".

 

Žan-Paskal van Ipersel (Jean-Pascal van Ypersele), bivši zamenik predsedavajućeg Međunarodnog panela za klimatske promene i profesor klimatskih nauka na univerzitetu UCLouvain u Belgiji, je povodom objavljivanja najnovijeg izveštaja rekao: "Klimatske promene prete svim oblicima života na planeti. Ovaj izveštaj kaže da se kolaps može izbeći i da umanjenje emisija CO2 na nulu predstavlja hitnu neophodnost. Ovo je moguće. To dugujemo našoj deci i svim mladim ljudima koji bi, u suprotnom, morali da žive na previše vrućoj planeti".

 

Izveštaj jasno daje do znanja da zadržavanje otopljavanja ispod 1,5 stepeni Celzijusa zahteva nezabeleženu promenu koja uključuje ubrzanu tranziciju na energetski sistem koji je u celosti baziran isključivo na obnovljivim izvorima i zamenu sve prljave energije. Izveštaj takođe dokazuje da takvom promenom možemo stvoriti bezbedniju i napredniju budućnost.

 

Trio je dodao: "Naučnici Međunarodnog panela za klimatske promene nam šalju ovu poruku u susret ključnom, tzv. COP24 klimatskom samitu koji će se ove godine održati u Katovicama u Poljskoj, gde se od vlada očekuje posvećenost podizanju njihovih klimatskih ambicija, odnosno ciljeva. Sve oči sada su uprte u evropske ministre životne sredine koji treba da deluju u skladu sa upozorenjima Međunarodnog panela za klimatke promene i posvete se uvećanju evropskog cilja za 2030. godinu značajno iznad 45% radi usklađivanja sa preporučenim putanjama do 1,5 stspeni. Zadržavanje ispod ovog nivoa znači da Evropa treba da drastično smanji emisije da bi dostigla neto-nulu do 2040. godine što treba da se prepozna i u novoj dugoročnoj klimatskoj strategiji".

 

Sandrin Dison-Deklev (Sandrine Dixson-Declève), članica Rimskog kluba i specijalna savetnica kompanijama i vladama izjavila je ovim povodom: "Izveštaj jasno kaže da zadržavanje zagrejavanja ispod 1,5 stepeni zahteva do sada nezabeleženo ubrzavanje promene ka nisko-ugljeničnoj privredi. Neophodna je transformacija a ne postepena tranzicija. Izveštaj takođe ponavlja ono na šta su mnogi pre njega ukazali: imamo tehnološka rešenja i novac za ovaj posao. Ono što nam sada treba jeste politička volja i regulatorno okruženje za sve industrijske i finansijske učesnike, to jest za njihov doprinos neophodnim finansijskim tokovima. Plan za klimatsku hitnost na kojem upravo radimo u Rimskom klubu je direktan odgovor na izvešttaj Međunarodnog panela za klimatske promene kao i na poziv Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, g. Gutereša, na hitnost u reagovanju. Pozvaćemo sve vlade i poslovne lidere da pokažu veće ambicije. Za vlade, ovo znači posvećenost bržem smanjenju emisija, odnosno dekarbonizaciji, kao i jasne politike za podršku neophodnim inovacijama u privredi. Za kompanije, ovo znači brže napuštanje fosilnih goriva i nove poslovne modele koji u celosti usvajaju imperativ dekarbonizacije. Uverena sam da ukoliko ovaj izazov rešavamo zajedno, možemo stvoriti osnov za do sada nezabeležen društveni preobražaj”.

 

Prof. dr Ekart Virzner (Eckart Würzner), gradonačenik Hajdelberga u Nemačkoj je rekao: "Mnogi gradovi i regioni u Evropi su pripremili ili su u proceu pripreme njihovih klimatskih i energetkih strategija do 2050. godine. Njihovo reagovanje je utemeljeno na najnovijem naučnom promišljanju. U svetlu poslednjih vesti iz ovog izveštaja Međunarodnog panela za klimatske promene, neophodni su drastična promena i široka društvena transformacija. Promena u klimatskim i energetskim politikama za projekat Evropske unije nije usklađivanje postojećih parametara već, naprotiv, sledeći iskorak u njenom razvoju. Ova promena će doneti koristi svim sektorima i svim nivoima društva stvaranjem održivih radnih mesta i prilikama za investiranje, unapređenjem zdravlja i kvaliteta života, te smanjenjm društvenih nejednakosti. Takođe, ova promena je neophodna i radi smanjenja geopolitičkih pretnji i obezbeđenja globalne stabilnosti".

 

Saopštenje Evropske mreže za klimatsku akciju

Foto: Shutterstock.com