Nova tehnološka rešenja i inovativni pristup u privređivanju neophodni su za društveni i ekonomski razvoj kojim će se obezbediti smanjenje zagađenja i očuvanje resursa, a saradnja u regionu je ključ poboljšanja stanja životne sredine u ovom području Evrope, jedan je od zaključaka sa Ministarske konferencije "Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi" koja je završena 5. decembra.

 


Ministri i visoki predstavnici iz oblasti zaštite životne sredine zemalja Jugoistočne i Južne Evrope usvojili su "Zajedničku regionalnu viziju inovativnih rešenja za smanjenje zagađenja" i zajednički se obavezali na nove akcije i mere za smanjenje zagađenja u cilju unapređenja životne sredine, zdravlja ljudi i razvoja ekonomija.

 

Ostvarenim konstruktivnim i plodnim dijalogom predstavnika država učesnica na Кonferenciji, i uspostavljenim dogovorom koji ujedinjuje i istovremeno obavezuje region na borbu za zdraviju životnu sredinu, ostvaren je i značajan doprinos globalnom ekološkom povezivanju i saradnji.

 

Srbija, kao organizator u partnerstvu sa Programom za životnu sredinu Ujedinjenih nacija – UNEP, dokazala je svoju posvećenost zaštiti životne sredine i vodeću poziciju u regionu u ovoj oblasti.

 

Područje Jugoistočne i Južne Evrope koje se izdvaja kao poseban entitet kada je u pitanju zaštita životne sredine, povezuju slični ekološki problemi koji zahtevaju i slične mere za rešavanje, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

 

On je dalje istakao da će "Кonferencija pomoći da se efikasnije nađu rešenja, da razmenjujemo inovacije, i da zajednički tražimo odgovore kako da poboljšamo kvalitet životne sredine na dobrobit  čovečanstva", i dodao: "insistiramo na tome da se nađu inovativna tehnološka rešenja i metode, koja će nakon najmanje deset godina dati rezultate u smanjenju emisije štetnih gasova i drugih faktora zagađenja. Ono što Srbija predlaže kao inovativno rešenje koje će odmah pokazati rezultate u poboljšanju životne sredine i ublažavanju klimatskih promena, jeste pošumljavanje. Na bilateralnim sastancima koje smo imali u okviru Кonferencije, dogovorili smo saradnju na pošumljavanju u regionu".

 

"Srbija je uspela i ovo nije kraj, mi nameravamo da idemo dalje. Mi želimo da igramo veliku ulogu u zaštiti životne sredine. Uz pomoć međunarodne zajednice i UN verujemo da možemo mnogo da ponudimo, iako smo mala zemlja. Sve na Кonferenciji povezuje ista ideja, i mi ćemo nastaviti da radimo na iznalaženju novih inovativnih ideja, u pravcu postizanja zajedničkih ciljeva", zaključio je Trivan.

 

Izvršni direktor Кancelarije UNEP za Evropu Gaetano Leoni ukazao je na "veliki broj izazova u životnoj sredini s kojima se suočava region, i zato je ova Кonferencija izuzetno značajna, jer udružuje region u zajedničkom delovanju, kako bi ostvarili razvoj uz poštovanje zaštite životne sredine".

 

On je naglasio da će Ujedinjene nacije nastaviti da podržavaju proces saradnje u regionu, radi ostvarivanja ciljeva koji se nadovezuju na ciljeve Agende 2030 UN.

 

"Važno je da radimo zajednički na tome da smanjimo destruktivni uticaj razvoja na životnu sredinu, pogotovo na prirodne resurse od kojih svi zavisimo, i da se sa linearne pređe na cirkularnu ekonomiju", istakao je.

 

"Zadovoljan sam sa posvećenosti koju sam video, ne samo u Srbiji, već i kod drugih u regionu, i zadovoljan sam rezultatima Кonferencije, koji istovremeno predstavljaju dalje obaveze za donosioce odluka u pronalaženju inovativnih odgovora na zagađenje", istakao je.

 

Drugog dana Кonferencije u okviru tri panela razmatrane su teme: jačanje sprege nauke-politike-društva, uloge privatnog sektora i uloge lokalnih samouprava za smanjenje zagađenja, i tom prilikom su razmenjene ideje i iskustva, i predstavljeni predlozi mogućih rešenja sa inovativnim pristupom za neke od ekoloških problema.

 

Rezultati Кonferencije biće predstavljeni na Skupštini Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UNEA 4 koja će biti održana u martu 2019. godine u Najrobiju, Кenija, a koja će okupiti najviše predstavnike svih država sveta radi identifikacije inovativnih rešenja za izazove u životnoj sredini i održivoj potrošnji i proizvodnji.

 

Saopštenje/Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine