I ove godine održava se regionalna akcija "Drvo prijateljstva" koju sprovodi Evropski fond za Balkan (EFB) u saradnji s lokalnim partnerima u svim zemljama regiona.

U više gradova regiona, među kojima je i Beograd, 19. i 20. novembra u 11 sati istovremeno će biti posađeno ukupno 400 stabala drveća. Cilj akcije je da ilustruje da je preuzimanjem pojedinačne odgovornosti i alarmiranjem javnosti o ozbiljnosti problema zagađenja moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

"Ovom akcijom prvenstveno želimo da podignemo svest među građanima država regiona o posledicama koje njihove individualne aktivnosti imaju po zagađenje prirode. Drago nam je što smo na lokalu uspeli da se povežemo sa relevantnim partnerima. Gradovi regiona su godinama na listi najzagađenijih u svetu, i važno je preduzeti udružene i konkretne korake da se taj trend zaustavi. Sađenje drveća je jedan od najjednostavnijih i najvažnijih među njima", objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju najgori kvalitet vazduha u Evropi. Građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Severne Makedonije pođednako su izloženi zagađujućim materijama u vazduhu.

"U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u Smederevu važno je da sadimo drveće kontinuirano. 50 stabala bora u dvorištu srednje škole "Despot  Đurađ" u Smederevu biće jedna nova mala pluća ovog dela grada, pa akcija 'Drvo prijateljstva' predstavlja još jedan korak ka potpuno čistom vazduhu u našem gradu", poručuje Nataša Rašković iz partnerske organizacije Pro.Tok21 iz Smedereva.

Osim simboličkog i motivacionog značenja koju ova ekološka inicijativa ima, organizatori su se odlučili za sađenje drveća i kako bi gradski vazduh učinili čistijim i okruženje zdravijim za stanovnike gradova zemalja Zapadnog Balkana, s obzirom na alarmantan stepen zagađenosti vazduha u njima.

"Zenica već 13 godina čeka da industrija ugradi filtere na svoja postrojenja. Dok čekamo, odlučili smo da sami ugradimo prirodne filtere. Ovo drveće nije samo ukras, ono će biti prirodni filter za zagađeni zrak, dom za ptice, najbolja zaštita od ljetnih vrućina i od poplava. Zato molimo naše sugrađane da vode računa o ovim vrijednim sadnicama i da ih štite od vandala, jer ovo su pluća našeg grada", kaže Samir Lemeš Eko Forum Zenica.

Ovom akcijom, Evropski fond za Balkan zajedno sa svojim partnerima najavljuje i produžetak kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" koja kreće početkom decembra. Druge godine za redom biće realizovana ova informativna regionalna kampanja koja služi podizanju svesti stanovnika regiona o uzrocima i posledicama zagađenja, i mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i borbu za zdraviju životnu sredinu kroz
regionalnu solidarnost.

Evropski Fond za Balkan realizuje akciju "Drvo prijateljstva", kao i širu kampanju "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda, i Pro.Tok21 iz Smedereva.

Lokacija sadnje u Beogradu

Saopštenje EFB