Ministarstvo Srbije za zaštitu životne sredine je završilo Predlog pregovaračke pozicije za poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, rekao je 26. decembra ministar Goran Trivan i naveo da je izrada tog dokumenta preduslov za otvaranje poglavlja 27 u pregovorima o prijemu Srbije u EU. Istog dana je saopšteno i da je Vlada Srbije utvrdila Predlog pregovaračke pozicije za poglavlje 27.

Trivan je na godišnjoj konferenciji za novinare o radu njegovog ministarstva u 2019. i planu za 2020. i istakao da je Evropska komisija dala najviše ocene Predlogu pregovaračke pozicije.

Izrada Predloga je "kruna uspeha Ministarstva" jer je završena godinu dana pre roka, rekao je Trivan.

Dodao je da će, pošto ga Vlada Srbije usvoji, taj dokument, kao zvaničan, biti poslat Evropskoj komisiji, te će EU odlučiti o otvaranju poglavlja 27 za šta je, kako je naglasio, Srbija spremna.

Istakao je da su se stručnjaci koji su radili na tom dokumentu trudili da za Srbiju obezbede što više prelaznih perioda za prilagođavanje, da bi se privredi olakšalo da dostigne tražene standarde EU.

Ministar je podsetio da je poglavlje 27 "jedno od najzahtevnijih, najskupljih i najobimnijih" u pregovorima o prijemu Srbije u EU i naglasio da će svaki potez koji se bude utvrdio pregovorima, uticati na čitavo društvo i privredu.

Procenjeno je da bi Srbija, da bi dostigla standarde EU u zaštiti životne sredine, trebalo da u narednih nekoliko decenija uloži najmanje 15 milijardi evra.

Trivan je najavio i da naredne godine trabalo da bude usvojen zakon o klimatskim promenama, izmenjen Zakon o upravljanju otpadom, kao i izmenjen Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, kojim se predviđa uvođenje depozitnog sistema.

Istakao je i da je procenat zaštićenih prirodnih područja u Srbiji dostigao 8%, te da će se i 2020. godine nastaviti sa povećanjem površina pod zaštitom.

Ministar je kazao i da je ovogodišnji budžet Minisatrstva, od 6,2 milijarde dinara, imao izvršenje od 87%, što je najviši procenat u poslednjih deset godina.

Budžet Ministarstva za 2020. godinu će biti veći za oko 27% nego ove godine, a najviše novca, oko 4,1 milijarda dinara, odnosno oko 50%, biće izdvojeno za subvenciju reciklažnoj industriji, programe podsticaja zaštićenih prirodnih dobara, podršku Zavodu za zaštitu prirode i rad Direktorata za radijacionu i nuklearnu bezbednost Srbije.

Izvor: Beta

Foto: Beta