{prioritet:1}{datum: 08.05.2019}{org: Koalcija 27}{mesto:Beograd}Koalicija 27 predstavlja 6. godišnji "izveštaj iz senke" o napretku Srbije u pripremama za otvaranje pregovaračkog poglavlja 27 o životnoj sredini, u sredu, 8. maja, u 11.00 u Kulturnom centru Grad (Ul. Braće Krsmanović 4, Beograd).

 

Predstavljanje najnovijeg izveštaja "Poglavlje 27 u Srbiji: Malo para, još manje muzike" i diskusija o njegovim nalazima biće fokusirani na pitanja finansiranja zaštite životne sredine.

 

Govoriće:

 

  • Mirjana Jovanović, menadžerka projekata, Energija, klima i životna sredina, BOŠ i Koalicija 27

 

  • Slobodan Minić, specijalni savetnik, Fiskalni savet

 

  • Simon Ilse, direktor kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel" u Srbiji

 

  • Milica Damnjanović Zantvort, volonerka organizacije "Petak za budućnost

 

U izveštaju se ocenjuju najvažniji događaji u oblastima zaštite životne sredine i klimatskih promena (poglavlje 27 pravnih tekovina EU) u Srbiji i daju preporuke za jačanje procesa prenošenja i sprovođenja zakonodavstva EU obuhvaćenog poglavljem 27.

 

Koaliciju 27 osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva prvenstveno radi praćenja i doprinosa pregovorima u poglavlju 27.

 

Izveštaj je zajedno pripremilo osam članica Koalicije 27: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, Inženjeri zaštite životne sredine, Mladi istraživači Srbije i Svetski fond za prirodu (WWF), kao i RES fondacija.