Koalicija 27 organizuje konferenciju za štampu povodom otvaranja klastera 4, u okviru kog je pregovaračko poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene, u utorak, 14. decembra, u 11.00 u Medija centru (Terazije 3, Beograd).

Koalicija 27 ocenila je da je otvaranje pristupnih pregovora u okviru klastera 4 i poglavlja 27 izraz namere EU da se Srbija motiviše za unapređenje dijaloga i brži napredak u oblasti životne sredine, ali ne i rezultat stvarnog napretka u toj oblasti.

Govoriće:

  • Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije
  • Mirjana Jovanović, programska menadžerka, Beogradska otvorena škola
  • Goran Sekulić, saradnik za javne politike, Svetski fond za zaštitu prirode - Adria

Nakon konferencije, Koalicija 27 će u 13.00 u Nemanjinoj 11 ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović i ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović pokloniti osam Izveštaja iz senke o Poglavlju 27 u Srbiji, koje ova mreža organizacija civilnog društva priprema i izdaje od 2014. godine.

Organizacije udružene u Koaliciju 27 su: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola,  Centar za unapređenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Jedan Stepen Srbija, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN), Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu - Adria (WWF Adria).