Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je 20. juna da je reagovanje gradske uprave Beograda na poziv te institucije i Zaštitnika građana da objave sve podatke u vezi požara na deponiji u Vinči, "izraz totalnog nerazumevanja pozicije i uloge jednog organa lokalne samouprave ili čak i nešto gore od toga". Gradska uprava Beograda ocenila je ranije da su zahtevi Poverenika i Zaštitnika da se objave rezultati merenja zagađenja vazduha "besmisleni, neopravdani i zlonamerni" i da im je cilj "dizanje panike".

 

Poverenik je u saopštenju ocenio da je "neozbiljno da gradska uprava, koja u nekim drugim situacijama i nakon plaćanja kazni od javnosti sakriva informacije koje su legitiman predmet njenog interesovanja, u bilo kojoj prilici, govori o navodnoj transparentnosti sopstvenog delovanja".

 

"Neprihvatljive i nedostojne su kvalifikacije da je poziv Zaštitnika i Poverenika 'besmislen'. Pogotovo su niske imputacije da oni 'zlonamerno šire paniku' koje su ispod svakog i najminimalnijeg nivoa komunikacije. Ako je nešto besmisleno, to je upravo reagovanje gradske uprave i njeno pozivanje na notorno poznatu činjenicu da su 'podaci već dostupni i objavljeni' na sajtu grada", piše u saopštenju.

 

Poverenik je naveo da je njegovo podsećanje na obaveze utvrđene Zakonom o zaštiti životne sredine, odnosilo "upravo na obavezu kompletnog i objektivnog informisanja, a takvo informisanje podrazumeva više od objavljivanja činjenica koje govore u prilog tome da je sve u redu".

 

"Nezavisno od sadržine objavljenih podataka, ne dovodeći u pitanje njihovu tačnost, objektivno i kompletno informisanje ne bi smelo da ignoriše činjenicu da su izuzetno kompetentni stručnjaci ukazali na to da monitoring koji se vrši, podaci koji se objavljuju ne obuhvataju neke elemente koji mogu biti izuzetno opasni po zdravlje ljudi", stoji u saopštenju.

 

Poverenik je ocenio da bi gradska uprava Beograda "morala biti svesna da ima obavezu da te sumnje ili izričito demantuje ili da ih potvrdi i da pritom objavi iz kojih objektivnih ili subjektivnih razloga monitoring ne obuhvata pomenute elemente".

 

"Uprava bi morala biti svesna i činjenice da pošto ni nakon više od mesec dana požar na deponiji u Vinči nije saniran, duguje, s tim u vezi, javnosti mnogo više informacija od toga da 'stižu ponude' nekih inostranih firmi. I informacije o osnovu, obimu, domašaju poslova i projekata na zaštiti životne sredine, koje će tim ili drugim firmama biti eventualno poverene su apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti", dodaje se u saopštenju.

 

Gradska uprava Beograda ocenila je ranije da su zahtevi Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića i vršioca dužnosti Zaštitnika građana Miloša Jankovića da se objave rezultati merenja zagađenja vazduha u Beogradu "potpuno besmisleni, neopravdani i zlonamerni", a da je njihov cilj "zastrašivanje građana i dizanje panike".

 

Uprava je u saopštenju navela da su na zahtev Gradskog štaba za vanredne situacije od 9. juna 2017. godine, Gradu Beogradu, svim nadležnim institucijama, medijima i građanima "dostupni svakodnevni izveštaji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda o rezultatima merenja zagađenosti vazduha u glavnom gradu kao posledice požara na deponiji u Vinči".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta