Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je pismo republičkom javnom tužiocu Srbije u kojem je ukazao na "veoma zabrinjavajuće" rezultate analize izvršavanja zakonske obaveze javnih tužilaštava da pripremaju i objavljuju informatore o svom radu. Po saopštenju poverenika, od 89 tužilaštava, "samo je 27, makar formalno, izvršilo tu obavezu".

 

Ocenjujući da neobjavljivanje informatora "otežava ostvarivanje, zakonom utvrđenih prava građana i javnosti", poverenik je u pismu zatražio da republički tužilac "bez odlaganja preduzme mere koje su nužne da bi se izvršavanje te zakonske obaveze dovelo u okvire koji bi se mogli smatrati bar minimalno prihvatljivim".

 

"Poverenik je analizom izvršavanja obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu obuhvatio ukupno 89 javnih tužilaštva, a do 20. juna uputio je 62 upozorenja tim institucijama, a do kraja meseca će upozorenja biti upućena i svim ostalim", navodi se u pismu.

 

Poverenik je ocenio da su objavljeni informatori "po pravilu neažurni i da nijedan ne sadrži sva obavezna poglavlja izrađena na propisani način".

 

"Posebnu pažnju izvesno zaslužuje činjenica da čak 70 tužilaštava uopšte ne poseduje sopstvenu veb-prezentaciju. To nije smetnja za izvršavanje obaveze objavljivanja informatora, ali je, sa stanovišta vremena u kojem živimo, uz svo uvažavanje materijalnih, logističkih i sličnih problema, neshvatljivo i krajnje zabrinjavajuće", ocenio je poverenik.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta