Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije ocenila je da se sredstva koja država izdvaja za organizacije u kulturi smanjuju, a da se sve veći deo tih sredstava, "netransparentnim procesima izbora komisija i njihovog rada, kao i direktnim mešanjem u donošenje odluka, izdvaja za organizacije koje se i ne bave kulturom". U Asocijaciji ocenjuju da je rad vaninstitucionalnih aktera u kulturi koji funkcionišu van partijskog polja delovanja "drastično ugrožen".

 

Reagujući na izjavu ministra kulture Vladana Vukosavljevića da "ne može samo država finansirati kulturu", Asocijacija je u saopštenju objavljenom 6. jula navela "da to nikada nije ni bio slučaj, a pogotovo nije tokom poslednje dve decenije".

 

"Zamenom teza ministar je zapravo pokušao da izbegne odgovore na seriju ozbiljnih kritika i zamerki nakon skandaloznih rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja i objavljivanja Nacrta strategije razvoja kulture 2017-2027", piše u saopštenju.

 

Po navodima Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije, organizacije koje se bave kulturom dobile su u 2017. godini "96.000 evra ili 35,5 miliona dinara manje nego 2016. godine".

 

"Ukoliko je situacija tako teška kao što ministar navodi, kako to da se za održavanje Dvorskog kompleksa (u Beogradu), u godini u kojoj član Krunskog kabineta postaje ministar, ođednom izdvaja duplo više sredstava nego prošle godine? Ukupno 68 miliona dinara, a nema novca za seriju projekata koji su prethodnih godina činili okosnicu savremene umetničke scene Srbije, doprineli saradnji u regionu i procesu evropskih integracija", piše u saopštenju.

 

Asocijacija je ocenila da je "tim nelogičnostima i nepravilnostima drastično ugrožen rad vaninstitucionalnih aktera u kulturi koji funkcionišu van partijskog polja delovanja", a "prva žrtva ovakvih skandaloznih odluka je portal SEEcult koji je ostao bez podrške na javnim konkursima, čime je ugrožen opstanak tog jedinstvenog nezavisnog medija".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta