Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je 15. marta posle razgovora s ministrom nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Gidom Volfom da očekuje da u junu bude otvoren "značajniji paket poglavlja" u pregovorima s Evropskom unijom i da je za to tražila podršku Nemačke. Nemački zvaničnik je rekao da Evropa može imati budućnost samo ako se očuva vladavina prava, čiji je važan deo nezavisno sudstvo.

 

Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je Srbija potpuno spremna za otvaranje pet poglavlja.

 

"Očekujemo u junu značajniji paket poglavlja koji će biti otvoren. Zatražila sam podršku Nemačke, naravno uz njihovu procenu kako napredujemo u oblasti sprovođenja reformi u poglavljima 23 i 24", kazala je ministarka.

 

Dodala je da je Volfa informisala o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije, manjinskih prava i ekonomiji.

 

Joksimović je rekla da je Nemačka najvažniji politički partner na putu evropskih integracija Srbije, kao i najveći pojedinačni donator i značajan investitor s velikom potencijalima.

 

Nemačka je, dodala je, u poslednjih 15 godina donirala 1,6 milijardi evra za sprovođenje reformskih procesa.

 

Srbija i Baden-Virtemberg kao podunavski regioni imaju velike mogućnosti za saradnju u konkretnim projektima u okviru Dunavske strategije, rekla je Joksimović i dodala da treba promovisati i saradnju u oblasti turizma.

 

Joksimović je rekla da će na poziv gradonačelnika Ulma posetiti Dunavski festival koji se u tom gradu održava svake druge godine u julu već 22 godine.

 

Ministar pravde i evropskih pitanja Baden-Virtemberga izrazio je podršku procesu reformi pravosuđa u Srbiji, istakavši da je nezavisno i neutralno sudstvo važan deo vladavine prava, a da je funkcionalna pravna država neophodna i za ekonomsku saradnju.

 

Kao ministar u pokrajinskoj vladi nadležan za evropska pitanja i oblast pravosuđa, Volf je rekao da ta kombinacija nadležnosti sadrži jasnu poruku.

 

"Za nas je vladavina prava temelj Evrope. Po našem ubeđenju, Evropa može imati budućnost jedino ako očuvamo taj temelj, ako očuvamo načela vladavine prava", rekao je nemački zvaničnik.

 

Volf je rekao da je u razgovorima s ministarkom Joksimović, premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović dobio "sjajan uvid" u situaciju kada je u pitanju sprovođenje reformi u Srbiji, posebno u pravosuđu, kao i da je dogovorena razmena delegacija pravnika.

 

Srbija i Baden-Virtemberg, prema njegovim rečima, imaju tradicionalnu ekonomsku saradnju koju treba negovati i unapređivati.

 

"U tom cilju važno je da postoji funkcionalna pravna država", dodao je Volf.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta