Srbija stagnira ili čak nazaduje sa ključnim reformama u oblasti vladavine prava, a stagnacija se u velikoj meri opravdava procesom pridruživanja EU, ocenjeno je u izveštaju Koalicije prEUgovor koji je predstavljen 25. oktobra. U izveštaju se, pored ostalog, ukazuje na nastavak trenda zloupotrebe javne funkcije i državnih institucija u predizbornim kampanjama, na "zauzimanje" državnih institucija od strane vladajuće stranke, izmene koje ne doprinose da zakoni budu bolji.

 

Izvršna i zakonodavna vlast zloupotrebljavaju proces pregovora sa EU i činjenicu da se Srbiji trenutno daju "ustupci" kad je reč o programu reformi radi okončanja dijaloga s Prištinom, navodi se u izveštaju "prEUgovor Alarm o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24" (pravosuđe i osnovna prava odnosno pravda, sloboda i bezbednost).

 

Kao dokaz za to navode se pokušaji da se usvoje zakoni koji su gori od postojećih, uključujući ustavne amandmane koji ne ispunjavaju kriterijume za stvaranje preduslova za nezavisno i od političkih uticaja slobodno sudstvo.

 

Primeri za to su i Nacrt zakona o informacijama od javnog značaja, koji će ograničiti prava građana da budu informisani o radu državnih preduzeća, Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji će ugroziti prava lica koja koriste usluge organizacija koje već pružaju pravnu pomoć, Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji predstavlja korak unazad u poređenju s prethodnom verzijom.

 

U izveštaju koji se odnosi na period april-septembar upozorava se da se nastavlja trend zloupotrebe javne funkcije i državnih institucija od strane predstavnika izvršne vlasti tokom predizborne kampanje koji je zabeležen tokom parlamentarnih i lokalnih izbora.

 

Istovremeno rad Narodne skupštine oslikava opšti trend "zauzimanja" državnih institucija od strane vladajuće stranke.

 

Kako se ističe, opstrukcija političkih rasprava postala je redovna praksa u Skupštini i ogleda se u čestom pribegavanju hitnom postupku, trošenju vremena u raspravi na stotina amandmana koje vladajuća većina predloži i zatim povuče pre glasanja, kao i nepostojanju svrsishodne kontrole izvršne vlasti od strane odbora.

 

Pri tome je demokratska i civilna kontrola institucija u oblasti odbrane i bezbednosti u praksi slaba a nedavne izmene ključnih propisa suzile su mogućnosti za efikasne provere i u narednom periodu, ocenjuje se u izveštaju.

 

Usvojene izmene Zakona o policiji, Zakona o Bezbednosnoinformativnoj agenciji (BIA) i Zakona o Vojsci Srbije dodatno su umanjile mogućnosti kontrole smanjivanjem transparentnosti bezbednosnih institucija i jačanjem diskrecionih ovlašćenja njihovog političkog rukovodstva, navodi Koalicija prEUgovor.

 

Ukazuje se i na opstrukcije rada Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti odlaganjem obnavljanja dozvole za pristup informacijama od strane BIA, kao i kampanjom poslanika iz vladajuće stranke u vezi s navodnom proneverom sredstava.

 

Ocenjuje se da se na planu rodne ravnopravnosti u novom Nacrtu zakona zapravo radi o snižavanju postignutog stepena zakonodavstva i međunarodnih standarda.

 

Kao primer se navodi da je iz tog nacrta izbrisana definicija "nasilja nad ženama" i zamenjena neutralnim pojmom "rodno zasnovano nasilje".

 

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Koalicija ukazuje na prolongiranje usvajanja novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o poreklu imovine, kao i da sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije  i akcionih planova za tu oblast još nije omogućeno.

 

Izveštaj Koalicije prEUgovor, pored pregleda stanja, sadrži i preporuke za reforme u procesu evrointegracija.

 

Ukazuje se na potrebu izmene Ustava kako bi se ograničio postojeći širok imunitet od krivičnog gonjenja, redefinisao status nezavisnih državnih organa, sprečilo kršenje pravila o korišćenju javnih sredstava prekomernim zaduživanjem i zaključivanjem međunarodnih ugovora i bolje organizovalo rešavanje sukoba interesa.

 

Među preporukama su i unapređenje pravnog okvira i prakse u vezi sa izborima i pravila oko nadzora i finansiranja izborne kampanje, hitno revidiranje nacrta Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane uz valjanu javnu raspravu, jačanje skupštinske kontrole izvršne vlasti i unapređenje skupštinskog nadzora sektora bezbednosti.

 

Navodi se i da Srbija treba da se uključi u politički dijalog na visokom nivou kako bi se uspostavio čvrst okvir i definisao jasan raspored za rešavanje graničnih sporova s BiH i Hrvatskom, kao i da sprovede obaveze preuzete u okviru Samita u Londonu u vezi s radom nacionalnog koordinatora za nestale osobe.

 

Koalicija prEUgovor okuplja sedam organizacija civilnog društva a osnovana je radi praćenja realizacije politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije EU sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24.

 

Cilj Koalicije je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za postizanje bitnog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

 

Koaliciju prEUgovor čine ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: prEUgovor

 

 

 

Produkcija je deo projekta "Pogledi na Ustav Srbije" koji realizuje Beta uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u ovom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.