The Capitals vam svakog četvrtka donosi nedeljni pregled vesti iz glavnih gradova Evrope u saradnji sa mrežom EURACTIV.

 


Možete se prijaviti na naš Newsletter ovde.


 

Izdvajamo:

Rusija napala Ukrajinu. U ranim jutarnjim satima 24. februara Rusija je počela napad na Ukrajinu. Napad je pokrenut nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio operaciju za odbranu separatista. Osude su stigle iz brojnih zemalja i organizacija.

Evropski savet je najoštrije osudio "rusku agresiju protiv Ukrajine" kojom "ugrožava svetsku stabilnost", ocenivši da takvoj sili nije mesto u 21. veku. Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova je u intervjuu objavljenom pred početak ruske vojne operacije u Ukrajini izjavila da je predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo da bude prvi na listi sankcija koje je EU uvela Rusiji.

 

ZAPADNA EVROPA

EU INSTITUCIJE

Izmenjena pravila za putovanja u EU iz trećih zemalja. Savet EU usvojio je 22. februara ažuriranu preporuku o privremenim ograničenjima na putovanja koja nisu od ključnog značaja u EU koja će se primenjivati od 1. marta. Kako se ističe, restrikcije zbog kovida će se primenjivati u skladu sa situacijom u trećoj zemlji i individualnim statusom osobe koja putuje. Članice EU, navodi se, treba da dozvole neesencijalna putovanja osobama vakcinisanim vakcinama odobrenim od strane EU ili Svetske zdravstvene organizacije (SZO), onima koji su se oporavili od kovida i svim osobama koje putuje iz zemlje sa EU liste. Više

///

BERLIN

U Nemačkoj uništeno više šuma nego što se mislilo. Poslednjih godina u Nemačkoj je uništeno gotovo 5% ukupne površine pod šumom, pokazuju novi podaci zasnovani na satelitskim snimcima. To znači da je problem mnogo veći nego što se ranije mislilo. Prema izveštaju Nemačkog vazduhoplovnog centra, od početka 2018. do aprila 2021. uništena je ukupno 501.000 hekatara šume a najveća šteta je u centralnom delu zemlje. Više

///

BEČ

U Austriju će od marta moći i nevakcinisani. Od 1. marta u Austriju će moći da putuju i nevakcinisani uz negativan test na kovid. To je ključni korak za austrijski turizam jer znači da će u zemlju moći da dolaze za tu industriju najvažniji nemački turisti, od kojih mnogi nisu vakcinisani. Očekuje se i da od 5. marta prestane da važi većina ograničenja zbog kovida a na snazi će ostati obaveza nošenja FFP2 maski u nekim segmentima javnog života.

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de)

///

PARIZ

Francuska potvrdila održavanje mini-COP skupa. U okviru francuskog predsedavanja EU početkom marta biće organizovana Evropska klimatska konferencija u francuskom gradu Nantu. Kako je saopšteno na sajtu francuskog predsedavanja, cilj događaja je da se mobiliše Evropa da bi se odgovorilo na klimatske izazove i ispunili još ambiciozniji ciljevi smanjenja emisije štetnih gasova za najmanje 55% do 2030. i postizanja klimatske neutralnosti Evrope, najkasnije do 2050. Na konferenciji će učestvovati visoki predstavnici članica EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i istaknute ličnosti iz civilnog društva, naučne zajednice, kompanija i lokalnih vlasti. Više

 

NORDIJSKE ZEMLJE I BALTIK

HELSINKI

Finska pooštrava zakone protiv seksualnih prestupa. Vlada Finske predložila je da se pooštre zakoni o seksulanim zločinima, kao što su to uradile Švedska i druge evropske zemlje. Ministarka pravde Ana-Maja Henrikson ocenila je redefinisanje silovanja kao istorijsko a predviđeno je da se svaki seksualni čin bez pristanka smatra silovanjem, bez ulaženja u starost žrtve. Novi zakoni će, ako ih odobri parlament, stupiti na snagu 2023.

(Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

 

JUŽNA EVROPA

MADRID

Španci podeljeni oko podrške NATO-u. Španija je podeljena po pitanju hipotetičke intervencije u vojnom sukobu u Ukrajini koja bi uključila španske vojne snage. Prema novom istraživanju, 52% ispitanika veruje da Španija treba da učestvuje u vojnom sukobu u Ukrajini u slučaju NATO intervencije, dok se protiv izjasnilo 48% učesnika ankete. Podrška je najveća među muškarcima, starijima od 45 godina i pristalicama desničarskih političkih patija.

(Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ATINA

Isključeni grčki evroparlamentarac traži od EPP da ostane neutralna. Evroposlanik Jorgos Kircos, koga je grčka vladajuća partija isključila iz članstva, tražio je od lidera Evropske narodne partije da ostane neutralan u njegovom sporu sa vladom u Atini. Kircos je isključen iz Nove demokratije, koja je članica EPP, jer je kritikovao vladu zbog slobode medija i suočavanja sa pandemijom. Takođe je optužio grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da je arogantniji od kolege Viktora Orbana zato što mađarski premijer "nikada nije pomislio da se okrene protiv članova svoje stranke".

(EURACTIV.gr)

///

LISABON

Portugal izdvaja pet miliona evra za borbu protiv suše. Portugalska vlada će iz Fonda za zaštitu životne sredine izdvojiti pet miliona evra za kampanje za podizanje sveti i rešenja za borbu protiv teške suše širom zemlje, najavilo je ministarstvo za životnu sredinu. Na pitanje oko obustavljanja proizvodnje struje na pet brana, resorni ministar je rekao da je "dobro defiisano" glavno korišćenje vode iz akumulacija a to je "ljudska potrošnja". Rečeno je i da je zaustavljanje proizvodnje struje iz tih hidrocentrala dalo rezultate.

(Celia Paulo and Maria João Pereira | Lusa.pt)

 

VIŠEGRADSKA GRUPA

BRATISLAVA

Romi u Slovačkoj: Dva puta veći rizik od umiranja od kovida-19. Romi u Slovačkoj imaju dvostruko veće šanse da umru od kovida-19 u poređenju s ostatkom stanovništva, pokazuje nova studija koju je sprovelo ministarstvo finansija. Ekonomska situacija pripadnika marginalizovanih romskih zajednica se pogoršala, mada ih pandemija nije tako drastično pogodila kao finansijska kriza 2008. Pandemija je negativno uticala na njihovu integraciju na tržište rada, što je dodatno pogoršano niskom stopom vakcinacije Roma.

(Michal Hudec | EURACTIV.sk)

///

VARŠAVA | VILNJUS | KIJEV

Poljska i Litvanija kažu da Ukrajina zaslužuje status kandidata za EU. Poljska i Litvanija kažu da će podržati Ukrajinu na njenom putu ka dostizanju statusa kandidata za EU, navodi se u zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali predsednici tri zemlje posle sastanka u Kijevu 23. februara. "S obzirom na značajno napredovanje sa sprovođenjem Sporazuma o pridruživanju i interne reforme, kao i trenutne bezbednosne izazove, Ukrajina zaslužuje status kandidata za EU i Litvanija i Poljska će je podržati na putu ka tom cilju", navodi se u deklaraciji. Lideri tri zemalja takođe su pozvali ostale evropske zemlje "da preduzmu odlučne i dalekosežne korake" kao odgovor na akcije Rusije.

(Bartosz Sieniawski | EURACTIV.pl)

 

BALKAN

BUKUREŠT | ATINA

Rumunija i Grčka nastavljaju saradnju u energetici. Rumunija i Grčka će nastaviti da saradjuju u energetici, kao i u trilateralnom formatu sa Bugarskom, kako bi našli zajednička rešenja za trenutne izazove na planu energetske bezbednosti. Lideri dve zemlje takodje su potpisali zajedničku deklaraciju o unapredjenju političke, ekonomske i sektorske saradnje. Razgovarali su i o situaciji u regionu Crnog mora, posebno Ukrajinii, i osudili agresivno ponašanje Rusije.

(Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

///

LJUBLJANA

Slovenija i Mađarska uspostavljaju bliže veze preko manjina. Slovenija i Mađarska su potpisale sporazum o razvoju pograničenih područja naseljenih manjinama, a premijeri tih zemalja Janez Janša i Viktor Orban istakli su da su manjine "most saradnje". U razvoj tih područja obe zemlje će uložiti po pet miliona evra u naredih pet godina. Potpisani sporazum predstavlja nastavak onog od pre gotovo 30 godina.

( Mateja Benec | sta.si)

///

SOFIJA

Nuklerni projekat sa ruskim reaktorima trese bugarsku politiku. Vodeće ličnosti bugarske vlade traže izlaz iz 40 godina starog projekta izgradnje druge nuklearne elektrane u blizini gradića Belene na Dunavu. Projekat Belene, koji treba da ima dva ruska nuklearna reaktora, izazvao je ozbiljne političke tenzije između liberalne, proevropske stranke Nastavljamo sa promenom i proruske Bugarske socijalističke partije koje su koalicioni partneri. Predsedenik Rumen Radev traži brzu odluku o nuklearnom projektu.

(Emiliya Milcheva and Krasen Nikolov | EURACTIV.bg)

***

Urednici: Julija Simić, Nevena Zarić, Vladimir Tintor

Foto: EURACTIV.com/EPA-EFE/Virginia Mayo/Pool