Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na sednici Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije (IT) 27. decembra da su digitalizacija i unapređenje IT sektora šansa za lidersku poziciju Srbije. Ona je istakla da sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) učestvuje sa više od 5% u bruto domaćem proizvodu (BDP) i predstavlja jedan od najbrže rastućih sektora u domaćoj privredi, saopšteno je posle sednice Saveta.

 

"Digitalizacijom i daljim razvojem IT sektora cilj nam je da Srbiju pozicioniramo kao jednog od tehnoloških lidera. Ovo neće biti lako, ali je važno da svi shvatimo da je moguće i apsolutno ostvarivo", istakla je premijerka.

 

Ocenila je da Srbija već ima odlične primere i prepoznatljiva imena u primeni IT tehnologija.

 

"Novosadski Institut BioSens lider je u oblasti razvoja poljoprivredne tehnologije, dok su mnoge kompanije iz Srbije svetski lideri u svojim oblastima", rekla je Brnabić i dodala da su posebno važne nove tehnologije, kao što je blockchain, imajući u vidu da je Srbija među prvih pet zemalja za razvoj te tehnologije u svetu.

 

Članovi Saveta razmatrali su izveštaj o aktivnostima koje su završene u toku ove godine i ukazali da je važno što su povećane upisne kvote na IT smerovima fakulteta za više od 20% i prošireni prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokrenuta izgradnja inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

 

Dobri rezulati su i to što je uvedena informatika kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, zatim povezano je oko 1.750 škola na bezbednu akademsku internet mrežu i završen prvi pilot projekat i pokrenuta druga faza prekvalifikacija u IT sektoru, navodi se u saopštenju kabineta predsednice Vlade.

 

Dodaje se da će razvoju IKT sektora doprineti i to što je Vlada izdala objašnjenje kojim je trajno razjasnila da pravni subjekti nemaju obavezu štampanja, potpisivanja i pečatiranja faktura, a Narodna banka Srbije potvrdila da ne postoji obaveza korišćenja pečata u poslovanju s bankama, kao i uvajanje Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

 

Kako je saopšteno, ukupan poslovni prihod IKT sektora je premašio četiri milijarde evra 2016. godine, a za prvih 10 meseci 2017. godine izvoz tog sektora je porastao za 22% i do kraja godine se očekuje da iznosi približno 900 miliona evra.

 

"Izvoz IKT usluga predstavlja 17% izvoza usluga iz Srbije, dok trgovinski saldo tih usluga od 396 miliona evra predstavlja 52% trgovinskog salda usluga u prvih deset meseci 2017. godini. Rast trgovinskog salda IKT usluga je skoro 25%, i ako bude održana ta stopa rasta možemo očekivati da će biti ispunjen cilj Saveta i ostvaren trgovinski saldo od 1,5 milijardi evra 2022. godine", navodi se u saopštenju.

 

Plan za 2018. godinu, koji je Savet usvojio, kao i prošlogodišnji obuhvata četiri ključne celine: razvoj ljudskog kapitala, izgradnja inovacione infrastrukture, konkurentno tržište i finansijski podsticaji.

 

U okviru tih celina planirano je 35 projekata koje će Vlada pokrenuti i sprovesti u toku naredne godine. Pored aktivnosti koje se odnose na povećanje broja IT inženjera i izgradnje inovacione infrastrukture, planirane su i nove aktivnosti, kao što su promene više zakona od značaja za IT sektor, uvođenje poreskih oslobođenja za početnike u poslovanju, kao i podrška novim tehnologijama.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com