Većina stanovnika Kosova, 61% Srba i 58% Albanaca, smatra da sporazumi koje su Beograd i Priština postigli u Briselu nemaju nikakvog uticaja na normalizaciju odnosa, pokazuju rezultati Barometra sigurnosti Kosovskog centra za bezbednosne studije predstavljeni 9. februara. Velika većina ispitanika podržava članstvo u EU i NATO, dok Srbi sa Kosova imaju suprotne stavove po pitanju evroatlantskih integracija.

 

Na pitanje ko ima veće koristi od dijaloga, 48,5% Albanaca smatra da korist ima Srbija, a 29,3% Srba da veću korist ima prištinska strana.

 

Oko 73% svih ispitanika smatra da je Zajednica srpskih opština veoma štetna i da će imati značajan uticaj na unutrašnje funkcionisanje Kosova. Među Srbima je taj procenat veoma mali - samo oko 6% Srba smatra da će ZSO imati negativnog uticaja na Kosovo.

 

0ko 90% stanovnika Kosova Srbiju vidi u negativnom kontekstu, dok je Albanija ocenjena kao najprijateljskija zemlja.

 

"Veliki deo anketiranih smatraju Srbiju jednom od najvećih stranih pretnji za bezbednost Kosova", navodi se u izveštaju.

 

Iako Kosovo ima najmanje šanse za učlanjene u EU od zemalja regiona, 93,6% ispitanika ocenjuje da Kosovo podržava evrointegracije, dok 89% ispitanika smatra da Kosovo treba da stremi učlanjenju u NATO.

 

U odnosu na Albance, Srbi s Kosova imaju suprotne stavove po pitanju evroatlantskih integracija, skeptični su prema Zapadu dok pokazuju orijentisanost ka Rusiji.

 

Anketa je pokazala da se SAD smatraju izuzetno prijateljskom zemljom prema Kosovu, da Velika Britanija i Francuska imaju pozitivan stav prema Kosovu uz kretanje ka neutralnosti, dok se Turska smatra strateškim partnerom Kosova, ne samo na bezbednosnom već i drugim pitanjima.

 

Stanovnici Kosova vide Nemačku kao najvećeg saveznika i strateškog partnera, a 92 odsto ispitanika je uticaj Berlina na Kosovu ocenilo pozitivno. Kosovski Srbi, međutim, Nemačku vide uglavnom kao neprijateljsku zemlju.

 

Istraživanje je sprovedeno u oktobru 2017. godine, a među ispitanicima je bilo 90% kosovskih Albanaca, 7% kosovskih Srba i 3% pripadnika drugih grupa, što odražava etnički sastav kosovskog stanovništva.

 

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock.com