Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti. On je, nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, koji je u poseti Beogradu povodom 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, naveo da se nada da će EU imati razumevanja za taj stav. Lavrov je 22. februara rekao da Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmerni kurs Srbije jer se i sama u spoljnoj politici rukovodi tim prinicipima, kao i da neće menjati stav prema kosovskom pitanju."Verujem da će biti pritisaka da se naš odnos prema Rusiji promeni, ali Srbija će poštovati svoje tradicionalne odnose s Rusijom i raditi na njihovom daljem razvijanju. Mi smo samostalna zemlja i odluke donosimo nezavisno, svidelo se to nekom ili ne", rekao je Vučić 21. februara na zajedničkoj konferenciji za novinare s Lavrovom.

 

Vučić i Lavrov, koji je u Beograd stigao samo nekoliko dana nakon bezbednosne konfernecije u Minhenu,  su izjavili  da su veoma zadovoljni saradnjom dve zemlje na svim poljima i založili se za njeno dalje jačanje.

 

"Postoji moralna obaveza da se poštuje ono što su naši narodi gradili tokom ovih 180 godina, ali i pre toga. Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Nadamo se da ćemo naići na razumevanje EU po tom pitanju zbog specifičnih odnosa naših zemalja. Ako to ne bude slučaj, Srbija je nezavisna i slobodna zemlja", kazao je Vučić.

 

Lavrov je ponovio da Rusija pozdravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s EU već i s organizacijom za evroazijsku saradnju (OEAS), sarađuje i s NATO-om i sa ODKB, čuvajući svoju vojnu neutralnost.

 

Navodeći da Rusija zna da u okviru poglavlja o priključenju Srbiji EU postavlja uslove kao što su uvođenje sankcija Rusiji i priznanje Kosova, Lavrov je rekao da je politika sankcija kontraproduktivna i izrazio uverenje da "taj zahtev neće dugo živeti".

 

Govoreći o Kosovu, Lavrov je naveo da su se on i Vučić  složili da osnova za rešavanje tog problema mora biti rezolucija 1244 SB UN. Ruski šef diplomatije je  kritikovao EU zbog neispunjavanja preuzetih obaveza u pregovorima, koje je dobila od Generalne skupštine UN.

 

"Nadam se da će EU sa punom odgovornošću ispuniti svoje obaveze", pre svega kada je reč o Zajednici srpskih opština ili specijalnom suda za zločine nekadašnje OVK.

 

"Nadam se i da će u Briselu i NATO shvatiti opasnost od popuštanja takvom raspoloženju u Prištini", rekao je Lavrov, komentarišući izjavu koskovskog predsednika Hašima Tačija o vojsci Kosova.

 

Po njegovim rečima, ako Srbija zatraži da se Moskva uključi u dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Rusija "neće strajati po strani", te da će ako Albanci budu tražili promenu okvira dijaloga i uvođenje SAD osim EU, Rusija ostaviti Srbiji da odluči šta joj odgovara.

 

Vučić se zahvalio, kako je naveo, "ruskim prijateljima" na poštovanju koje iskazuju prema "srpskoj nezavisnosti i slobodi" i na podršci koju Rusija pruža unapređenju bilateralnih odnosa i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

 

On je dodao da Srbija nikada nije učinila ništa protiv interesa Rusije, kao što ni Rusija nije učinila ništa protiv Srbije.
Srpski predsednik je rekao da su za 180 godina diplomatskih odnosa Srbija i Rusija prošli "sito i rešeto" u borbi za slobodu svojih naroda i da nikada nisu išle jedna protiv druge.

 

Vučić i Lavrov su naveli da je ekonomsko-trovinska saradnja dve zemlje u znatnom porastu, i da očekuju realizaciju svih dosadašnjih sporazuma.
Srpski predsednik je rekao da su obe strane zadovoljne vojno-tehničkom saradnjom, i najavio da će ona biti nastavljena. Naveo je da je naglasio Lavrovu da će Srbija ostati vojno neutralna.

 

Govoreći o Humanitarnom centru Nišu, Lavrov je kazao da je on "i dalje potreban", i dodao da se službenici tog centra bave samo poslovima zbog kojih je centar formiran.

 

On je dodao da četvoro ili petoro ruskih službenika u tom centru obavlja svoje obaveze i da su do sada imali važne akcije među kojima su razminiravanje i reagovanja u požarima i poplavama u regionu (Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Grčkoj).

 

Lavrov je rekao da je ruska strana pozvala vojnog predstavnika SAD, kao zemlje koja je izrazila sumnju da tu nije reč o humanitarnom centru, da obiđe centar. "On je obišao svaki centimetar i uverio se da se taj centar bavi samo pitanjima zbog kojih je osnovan", rekao je Lavrov i podsetio da sa druge strane, na Kosovu, postoji američka vojna baza Bondstil.

 

Nema promene stava Moskve prema Kosovu

 

Šefovi ruske i srpske  diplomatije izjavili su na konferenciji posle sastanka 22. februara da retorika kosovskog predsednika Hašima Tačija neće promeniti stav Rusije o Kosovu.

 

"On se neće promeniti. Kosovski lideri treba da se bave svojim poslovima jer su već optuženi za ratne zločine. Nažalost, to svetske kolege  koje štite albanske vlasti zaboravljaju", rekao je Lavrov povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi ruskim priznanjem Srbija odustala od "lažne mitologije".

 

Lavrov je rekao da Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmerni kurs Srbije jer se i sama u spoljnoj politici rukovodi tim prinicipima.

 

"U Evropi vlada nezdrava situacija zbog pokušaja nekih članova EU i NATO da ojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje NATO na istok ne uzimajući u obzir mišljenje stanovništva, a to se tiče onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji pa i u BiH", ocenio je Lavrov.

 

On je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma koji se tiču Kosova, ali i BiH i dodao da će se Rusija usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše.

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je povodom Tačijeve izjave da je logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje nezavisnosti Kosova nego da Rusija prizna tu nezavisnost.

 

“Logičnije bi bilo da SAD i Velika Britanija povuku priznanje Kosova i to bi uticalo na smanjivanje velikoalbanske retorike koja predstavlja najveću pretnju u regionu”, rekao je Dačić.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP