Srbija je od ulaska u Partnerstvo za mir 2006. godine sa NATO članicama učestovala u 150 vežbi, dok je sa Rusijom u proteklih pet godina vežbala 12 puta, rečeno je na konferenciji "Budućnost vojne saradnje Srbije" koju je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP). Na skupu 22. februara je ocenjeno da se partnerstvom izgrađuje zajednička bezbednost, a da su pitanja bezbednosti relevantnija nego ikad.

 

Frank Fobladije iz Komande Združenih snaga NATO u Napulju rekao je da je partnerstvo sa Srbijom jako zadovoljavajuće za NATO.

 

"Srbija je veoma efikasan i proaktivan partner NATO, a Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) je najzahtevniji program partnerstva sa NATO, što je i ogledalo visoke spremnosti i ambicija Srbije", ocenio je on.

 

Fobladije je dodao da se partnerstvom izgrađuje zajednička bezbednost, a za svaku zemlju je potpuno njena odluka da li će biti članica NATO ili ne.

 

U uvodnom govoru ambasadorka Kanade Kati Čaba ocenila je da su danas pitanja bezbednosti relevantnija nego ikad.

 

Prema njenim rečima, kako se priroda pretnji menja više nego pre važno je posegnuti za snažnijim partnerstvima.

 

"Kanada poštuje neutralnost Srbije, a vojne vežbe pomažu Srbiji da bude sigurnija i stabilnija i zato javnost treba da shvati prednosti saradnje", navela je ambasadorka Kanade na konferenciji o vojnoj saradnji Srbije u organizaciji BCBP.

 

Istraživač BCBP Marija Ignjatijević ocenila je da Vojska Srbije na dobar način koristi dostupne mehanizme partnerstva sa NATO u pogledu vojnih vežbi i obuka.

 

"Medijska slika prikazuje saradnju sa Rusijom kao intenzivniju, ali fakti govore da je Srbija je od kada je 2006. pristupila Partnerstvu za mir učestvovala u 150 vežbi sa zemljama članicama, dok je sa Rusijom održala 12 vežbi", navela je ona.

 

Ignjatijević je dodala da Srbija najčešće vežba sa zemljama iz susedstva, pre svega zbog geografske blizine, istorijskih kompatibilnosti vojski, kao i odsustva jezičkih barijera.

 

Prema njenim rečima, kroz vežbe se najbolje razvija interoperabilnost, sposobnost skladnog funkcionisanja snaga jedne zemlje sa snagama drugih zemalja.

 

"Velikim silama vežbanje sa Srbijom nije neophodno za izgradnju kapaciteta, dok je Srbiji sa vojnog, ali i sa političkog aspekta to izuzetno korisno, ocenila je istraživačica BCBP i dodala da su vanredne situacije jedna od najvažnijih oblasti jačanja saradnje.

 

Na otvaranju konferencije "Budućnost vojne saradnje Srbije" direktorka BCBP Sonja Stojanović Gajić je istakla značaj dijaloga na osnovu analiza i činjenica o tome koliko Srbija efektivno koristi mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju u programu "Partnerstvo za mir" za jačanje bezbednosti države i građana, kao i za ekonomske koristi saradnje.

 

U delu diskusije posvećenom prilikama za razvoj namenske industrije Srbije kroz vojnu saradnju, istaknuto je da je realizovan mali broj od dostupnih mehanizama za ekonomsku saradnju sa NATO.

 

Kao dobri primeri navedeni su kodifikacija i demilitarizacija naoružanja.

 

Navedeno je da odbrambena industrija zapošljava više od 9.000 ljudi u Srbiji, da je najbolji srpski izvozni proizvod malokalibarska municija, ali da treba unaprediti kontrolu izvoza i da industrija treba da se uključi u zajedničke projekte EU.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com