Bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je 5. marta novu petogodišnju strategiju za Srbiju u kojoj je na vrhu liste proriteta unapređenje konkurentnosti i upravljanja jačanjem kapaciteta privatnih preduzeća i reformisanjem odabranih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih komunalnih preduzeća, saopštila je ta banka. EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji gde je ta banka investirala 4,7 milijardi evra u oko 200 projekata.

 

Na spisku prioriteta EBRD do 2023. godine je i jačanje integracije kroz unapređenje saobraćajne mreže, podršku reformi procesa ekonomskog povezivanja regiona i unapređenje umreženosti energetskih sistema, zatim podrška "zelenoj" ekonomiji kroz unapređenje energetske efikasnosti, bolje korišćenje obnovljive energije i promovisanje održive prakse u industriji.

 

Nova strategija sledi nakon godine značajnih investicija EBRD u Srbiju. Banka je u 2017. godini obezbedila preko 380 miliona evra kroz više od 20 projekata u različitim sektorima srpske ekonomije. Investicije su uključivale zajmove za izgradnju dva velika vetroparka, unapređenje železničkog depoa za održavanje, modernizaciju kontrole letenja, proširenje jednog maloprodajnog centra u Beogradu kao i obezbeđenje sredstava lokalnom zajmodavcu kako bi se podstaklo kreditiranje malih i srednjih preduzeća kao i hipotekarno kreditiranje, navela je EBRD.

 

Dodaje se da su ekonomski problemi u Srbiji prouzrokovani ozbiljnim poplavama u 2014. godini u najvećoj meri prevaziđeni, ali da potreba za povećanjem stranih i domaćih investicija zahteva veće napore za unapređenje poslovnog okruženja.

 

Direktor EBRD-a za Srbiju Danijel Berg je rekao da se za Srbiju u 2018. godini predviđa rast od 2,9%.

 

"Uz ovu pozitivnu osnovu, pravi je trenutak da se Srbija još snažnije fokusira na reforme. Naša strategija podržaće prioritete vlade investicijama i angažovanjem EBRD u oblasti javnih politika. EBRD će nastaviti da se fokusira na restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu, kao i da ohrabruje veće učešće kompanija iz privatnog sektora u oblastima u kojima u velikoj meri dominira država", najavio je Berg.

 

Po njegovim rečima, EBRD će nastaviti da sarađuje sa državnim organima na promovisanju poboljšanja u poslovnom okruženju i da poboljšava pristup finansiranju preduzetnika i malih i srednjih preduzeća.

 

Kako navodi EBRD, krajem 2014. ta banka i Srbija pokrenule su inicijativu za unapređenje investicione klime sa ciljem da se u zemlji ohrabri razvoj privatnog sektora i promoviše dobra uprava. U sklopu te inicijative EBRD podstiče izradu regionalnog poslovnog registra, izgradnju kapaciteta agencije konkurenciju, unapređenje mehanizma za alternativno rešavanje sporova i bolje prakse u javnim nabavkama, kao i rešenje problema nenaplativih zajmova.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta