Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić upozorila je 15. marta da se po novom sistemu EU ne mogu otvoriti pregovori o narednim poglavljima ako nema napretka u nekim prethodnim. Grubješić je u Kraljevu izjavila da su zato otvorena poglavlja 23, 24 i 35 ključna u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, ali i da su "suspenzivna, ukoliko u njima ima nedostataka".

 

"U ovom novom sistemu koji EU ima, jesu suspenzivna. To znači da ako nema napretka u tim poglavljima, onda se ne dopušta ni otvaranje drugih", rekla je Grubješić.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/64404.flv

 

Dodala je da je "tako na prošloj Međuvladinoj konferenciji 'stradalo' poglavlje 33 koje smo bili spremni da otvorimo, ali zbog nedostatka u poglavlju 23, o vladavini prava, to poglavlje nije otvoreno i nadamo se da to ovog puta neće biti slučaj".

 

Podstetila je da je Srbija "dobrovoljno na evropskom putu" i da je to "naš izbor na koji nas niko ne primorava".

 

"Mi smo dobrovoljno na evropskom putu, nas niko ne tera da ulazimo u EU. To je naš izbor i taj put treba u dogledno vreme završiti. Ja se nadam, imajući u vidu ovu novu strategiju o proširenju koja prvi put pominje godinu 2025. kao godinu mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore, da ćemo mi taj posao tada i završiti", kazala je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

 

Suzana Grubješić je podsetila da "Srbija u ekonomskom smislu dosta zavisi od EU, s obzirom da se dve trećine naše spoljne trgovine obavlja sa EU, da je naš bankarski sektor dosta vezan za banke iz zemalja članica EU".

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/64406.flv

 

 

Ta razmena je za sada u korist EU, ali "mi taj deficit smanjujemo svake godine time što se integrišemo u taj ekonomski prostor, što znači da su i ekonomske integracije važne kao i ove druge".

 

Debatu "Srbija i EU: Politički i ekonomski odnosi" u Narodnoj biblioteci u Kraljevu organizovali su Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Fakultet političkih nauka, u saradnji sa Evropskim pokretom - Kraljevo, u okviru projekta "Evropa za mene".

 

Te debate u 17 gradova Srbije podržava Delegacija Evropske unije sa ciljem da se u javnosti pokrene razgovor o evrointegraciji Srbije i građanima daju proverene i korisne informacije.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta