Prva "digitalna farma" na Balkanu, koja će poljoprivrednicima omogućiti da besplatno i neposredno uče šta im pružaju digitalizacija i druga nova tehnologija, otvorena je 20. marta u Krivaji kod Bačke Topole. Cilj "Digitalne farme" je efikasnija proizvodnja uz primenu najsavremenije tehnologije. Autor "Digitalne farme" je novosadski Institut BioSense.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je kazala na otvaranju u Krivaji da je Kancelarija Vlade Srbije za IT i e-upravu, u saradnji s Ministarstvom poljoprivede, svim domaćim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima poslala informacije i SMS-poruke o tome da je Srbija dobila prvu "digitalnu farmu" i kakve koristi oni mogu imati od takvog načina upravljanja.

 

Poljoprivrednici mogu da jednom mesečno, organizovanim besplatnim prevozom dođu na "Digitalnu farmu" u Krivaji i vide kako se i šta se radi uz novu tehnologiju poljoprivrede, i besplatno dobiju i IT obuku.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/64501.flv

 

 

"Digitalna farma" u pravom, proizvodnom okruženju, na njivi, primenjuje najsavremeniju tehnologiju i mehanizaciju za povećanje efikasnosti proizvodnje.

 

Na "Digitalnoj farmi", na parceli Poljoprivrednog dobra "Krivaja", postoji fizički i "virtuelni" deo, gde su savremena mehanizacija, senzori, sonde, dronovi, "pametni roboti".

 

Poljoprivrednici će na Ditalnoj farmi čiji je autor novosadski Institut BioSense moći da nauče kako da unaprede proizvodnju - od pripreme zemljišta, planiranja setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, sve do žetve.

 

Koristeći "sondu za elektromangetsku provdljivost zemljišta" poljoprivrednici mogu da tačno utvrde gde je potrebna gušća ili ređa setva, da li je potrebno đubrenje i navodnjavanje i u kojoj meri.

 

Ti podaci se unose u platformu AgroSens gde se izračunava količina semena, vrsta i količina đubriva, čime su prinosi bolji, uz uštedu.

 

U virtuelnom delu "Digitalne farme" može da se prati stanja useva i da se planiraju poljoprivredne aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili računara, na osnovu podataka koje prikupljaju roboti.

 

Brnabić je podsetila da bi ove godine trebalo da počne izgradnja nove zgrade novosadskog Instituta BioSense koji bi trebalo da postane Evropski centar za naučnu izvrsnost i napredne tehnologije u poljoprivredi.

 

Izgradnju tog centra od 28 miliona evra, po pola će finansirati Vlada Srbije i EU.

 

Brnabić je rekla da je njena vlada odlučila da se formira radna grupa na čijem će čelu biti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koja će raditi na povezivanju baza podataka u poljoprivredi, da bi se olakšalo odlučivanje i da bi poljoprivreda bila efikasnija.

 

"Digitalna farma" je dostupna i inostranim poljoprivrednim preduzećima, naučnicima i početničkim preduzećima - "start-apovima", da bi se zajedno radilo na inovacijama za bolje prinose u poljoprivredi.

 

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Srbija najistaknutija zemlja Zapadnog Balkana koja učestvuje u projektu Horizont 2020 jer je do sada učestvovala u 169 projekata, a da ih je ugovoreno u vrednosti više od 69 miliona evra.

 

On je istakao da je zbog toga EU podržala projekat Antareks koji obuhvata povezivanje novih IT tehnologija i inovacija sa poljoprivredom i da će za taj projekat, odnosno Institut BioSens zajedno sa Vladom Srbije uložiti 28 miliona evra.

 

Dodao je da je poljoprivreda za Srbiju važan faktor razvoja ukupne privrede i da je poslednjih šest -sedam godina njen agrarni izvoz udvostručen i da se nada da će se ta ekspanzija nastaviti i dalje.

 

Direktor preduzeća "Krivaja" Ištvan Harmati rekao je da će se nove tehnologije u pojoprivredi primenjivati na više od 2.000 hektara i naveo da je digitalna farma dokaz da je aktuelna svetska tehnološka revolucija u poljoprivredi našla put i do Srbije.

 

On je kazao da nove tehnologije pružaju mogućnost da se poveća efikasnost i porfitabilnost poljoprivredne proizvodnje.

 

Direktor BioSens institita Vladimir Crnojević podsetio je da se na svetskom nivou trenutno najveće inovacije u oblasti IT tehnologija dešavaju u vezi sa poljoprivredom.

 

Crnojević je najavio da je plan BioSensa da nakon te digitalne farme, slične farme ali za voćarstvo, povrtarstvo i organsku porizvodnju budu podizane i u drugim delovima Srbije.

 

"Ideja našeg instituta je da se visoka nauka spusti na nivo običnih ljudi", istakao je Crnojević.

 

On je podsetio da je u oktobru prošle godine instalirana digitalna platforma za pojoprivrednike - Agrosens i da do sada ima 5.000 korisnika.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta