Članstvu Srbije u NATO protivi se 84% građana a 62% ne bi prihvatilo izvinjenje alijanse za agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnenja Srbije koje je povodom 19. godišnjice agresije sproveo Institut za evropske poslove. Dve trećine ispitanika veruje da se bombardovanje moglo izbeći, a najviše građana je za agresiju okrivilo politiku Slobodana Miloševića.

 

Oko 10% građana podržava članstvo u NATO dok je neodlučnih 6%, pri čemu su najmanju podršku ulasku u taj vojni savez pokazali ispitanici iz Beograda.

 

Građani sa visokim obrazovanjem više podržavaju članstvo u NATO dok se muškarci više protive uključivanju zemlje u zapadnu vojnu alijansu.

 

Upitano za razloge agresije, 17% građana navelo je politiku Slobodana Miloševića, 15,2% interese i političke razloge SAD i Zapada a 12,6% etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji.

 

Oko dve trećine građana se protivi bilo kakvoj saradnji Srbije i NATO dok 26%, uglavnom visoko obrazovanih, podržava tu saradnju.

 

Istraživanje je pokazalo i da 66% građana smatra da se bombardovanje moglo izbeći, 20% ispitanika ima suprotan stav dok je neodlučnih 13%.

Izvinjenje NATO za agresiju ne bi prihvatilo 62% građana, trećina bi prihvatila dok je 7% građana neodlučno, pri čemu se izvinjenju najviše protive ispitanici uzrasta od 30 do 44 godine sa područja Beograda i Zapadne Srbije sa Šumadijom.

 

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 20. marta na uzorku od 1.203 ispitanika iz cele Srbije osim teritorije Kosova i Metohije.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta