Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i proteran sa Kosova, izjavio je 27. marta da je potpuno siguran da je postojala eksplicitna saglasnost pojedinih krugova međunarodne zajednice za događaje na Kosovu i Metohiji. Srpska lista najavila je da će izaći iz Vlade Kosova i da će 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština. Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini doputovaće popodne u Beograd da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

 

"Neko je želeo da obesmisli dijalog i da otkopa i potkopa pronalaženje kompromisnog rešenja zato što se plaše prava i pravde", kazao je Đurić u Predsedništvu Srbije na konferenciji za novinare posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Srpske liste.

 

Đurić  je kazao da je jedna strana delima, a druga nedelima pokazala šta misle o dijalogu Beograda i Prištine. "Konačnu odluku o nastavku dijaloga doneće predsednik Vučić... Ono što ste mogli da vidite u Prištini u Kosovskoj Mitrovici je stav Prištine i dela međunarodne zajednice prema dijalogu. Nemam šta da dodam", kazao je Djurić, kojem su zglobovi na rukama bili umotani zavojima.

 

"Albanski separatisti uz očiglednu i nedvosmislenu podršku pojedinih zapadnih krugova na brutalan i nasilan način napali srpski narod na severu Kosova i Metohije s ciljem da nasiljem, terorom i zastrašivanjem do zuba naoružanom falangom oružane sile zauzmu i okupiraju sever Kosova i Metohije", istakao je Đurić.

 

Policija je 26. marta upala u zgradu Mitrovačkog dvora u severnom delu Mitrovice, gde je bio organizovan skup u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, i uhapsila Marka Đurića koji je potom saslušan kod prekršajnog sudiju u Prištini i proteran u centralnu Srbiju.

 

Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, došli su u Kosovsku Mitrovicu da učestvuju na okruglom stolu, iako su predstavnici prištiskih institucija saopštili su im nije dozvoljen ulazak na Kosovo i da će, ako to pokušaju, biti uhapšeni.

 

Prilikom hapšenja Đurića policija je bacala šok bombe i suzavac i tom prilikom su povređena 32 građanina, među kojima je bio i snimatelj Radio televizije Srbije.

 

Posle saslušanja u Prištini, Đurić je pratnji velike kolone vozila kosovske policije odveden na prelaz Merdare gde je predat vlastima Srbije.

 

Đurić je kazao da je dobro, iako je dobio nekoliko udaraca.

 

"Kundacima su počeli da biju poslanike, žene, obične građane, bacaju šok bombe, hteli su da ponize srpske predstavnike vodajući mene kao psa, vukući me za kravatu po zemlji, misleći da će poniziti Srbiju i narod", kazao je Đurić.


Izlazak Srpske liste iz vlade

 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je na konferenciji da će Srpska lista izaći iz vlade u Prištini i najavio da će predstavnicima kosmetskih Srba predložiti da 20. aprila, na petu godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO).

 

"Mi, kao legitimni predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, ne možemo biti nemi posle terorističkog napada na goloruki narod i predstavnike Vlade Srbije. Vlada privremenih institucija u Prištini neće imati podršku Srpske liste", kazao je Rakić.

 

Kazao je da će se Srbi na Kosovu ujediniti, da ih niko neće uplašiti i da će ostati sa svojim porodicama da brane svoje domove.

 

"Znamo da će se i Albanci ujediniti, naročito kada je to protiv srpskih interesa. Nikakva ROSU policija i EULEKS policajci neće nas oterati sa tih prostora", kazao je Rakić.

 

On je najavio da će 28. marta na sednici predstavnika 10 opština sa srpskom većinom sa Kosova i Metohije predložiti da se na petu godišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma, 20. aprila formira Zajednica srpskih opština.

 

"Dijalog u Briselu garantuje formiranje ZSO. Priština kaže da je to neka nevladina organizacija, a ako je tako, onda nam ne treba ni njena ni dozvola međunarodne zajednice da je formiramo. Time nećemo prekršiti nijedan sporazum već ćemo uraditi samo ono što nam sleduje po Briselskom sporazumu", kazao je Rakić.

 

Provokacija albanskih terorista

 

Posle hapšenja i proterivanja Đurića u Beogradu je sazvan Savet za nacionalnu bezbednost.

 

Predsednik Srbije izjavio je posle Saveta da je incident koji se desio na Kosovu i Metohiji, "brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na KiM", kao i da je ta akcija očigledno podržana od pojedinih zemalja, ali i Euleksa, jer je "uz svako drugo vozilo pripadnika specijalnih jedinica, išlo i vozilo Euleksa".

 

"Albanski teroristi su uz pomoć velikih sila, pokazali moć i hvala im na tim informacijama, a mi ćemo tiho, bez velikih reči uspeti da sačuvamo naš narod", rekao je.

 

Vučić je u obraćanju javnosti istakao da je Srbija ispoštovala sve procedure, kao i da su nadležne institucije Kosova obaveštene na vreme o poseti Marka Đurića kao i Nikole Selakovića.

 

"Meni je kao predsedniku potrebno da 72 časa unapred obavestim da dolazim na Kosovo i Metohiju, a za Marka kao glavnog pregvarača je potrebno 24 časa", kazao je Vučić, dodajući da zvaničnici Srbije od Kosova ne traže "dozvolu za ulazak, već ih obaveštavaju o dolasku na KiM".

 

Predsednik je izjavio da će protiv članova "terorističke bande" koji su učestvovali u privođenju Đurića i "batinanju Srba" biti pokrenuti krivični postupci zbog otmice.

 

Vučić je pozvao Srbe na severu Kosova da budu mirni i spokojni jer "albanski teroristi i njihovi zapadni nalogodavci neće moći ništa da urade protiv njih".

 

"Onome ko misli da sa oružjem može da upada i krši Briselski sporazum, ugrožava mir i bezbednost građana, Srbija to neće dopustiti", rekao je Vučić.

 

Žaljenje i poziv na dijalog

 

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini razgovarala je 26. marta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem o situaciji na Kosovu.

 

Mogerini je napisala na Tviteru da žali zbog dešavanja na Kosovu i pozvala na očuvanje mira i dijaloga.

 

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je u izjavi za agenciju Beta pozvala vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala posle hapšenja Đurića. Ona je rekla da sva pitanja od obostranog interesa treba da se rešavaju u okviru dijaloga u Briselu, čiji je krajnji cilj normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

 

Misija UN na Kosovu (UNMIK) nazvala je događaje na Kosovu "neprihvatljivim" i pozvala na "odgovorno vođstvo i smirenost".

 

"Pozivam vlasti u Beogradu i Prištini da deluju u dobroj volji, da izbegnu provokacije i da preduzmu potrebne korake za očuvanje mira i bezbednosti ljudi", navodi se u saopštenju šefa UNMIK Zahira Tanina.

 

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je da dijalog između Kosova i Srbije nema alternative, a američki ambasador u Srbiji Kajl Skot ocenio je da su događaji na Kosovu veliki korak unazad.

 

"Nadam se da će hladne glave preovladati omogućavajući smirivanje situacije", napisao je Skot na svom tviter nalogu, dodajući da ne postoji alternativa dijalogu i mirnom suživotu svih naroda na Balkanu.

 

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin rekao je da je Rusija ogorčena grubom provokacijom Prištine i izrazio solildarnost sa Markom Đurićem i Srbijom.

 

Priština: U skladu sa zakonom

 

Predsednik Kosova Hašim Tači tražio je od građana Kosova da sačuvaju mir i da se usredsrede na budućnost i pozvao na smirivanje situacije i nastavak komunikcije Beograda i Prištine.

 

"Ovaj slučaj ne treba da ugrozi komunikaciju Beograda i Prištine... napore za normalizacijom, susedske veze i pomirenje Kosova i Srbije", naveo je on.

 

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji rekao je da je država Kosovo ispoštovala svoje zakone i ostvarila puni suverenitet.

 

"Republika Kosovo neće dozvoliti nikakvu provokaciju i Srbija treba da shvati da ova kuća ima gazdu. Mi ne idemo u Srbiju da provociramo, očekujemo da oni budu obazriviji u poštovanju suvereniteta naših granica", napisao je Veselji na fejsbuku.

 

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da je kosovska policija postupila "u skladu s kosovskim zakonima" prilikom privođenja i proterivanja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

 

Prema njegovim rečima, Đurić je više puta "upozoren da poštuje kosovske zakone, kao što svaki građanin treba da poštuje zakone domaćima gde god da ode".

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta