Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard upozorila je na rizik od finansijskih teškoća i zaduženosti zemalja uključenih u izgradnju infrastrukturnih projekata u okviru kineske inicijative Novi put svile. Inicijativa okuplja 70 zemalja, uključujući Srbiju, ali i brojne članice EU. Te zemlje treba zajedno da ulažu ali se veliki broj projekata zapravo finansira kineskim zajmovima. Srpski ministar finansija se pridružio akcentima iz govora direktorke Fonda i naglasio važnost ne samo efikasnosti u korišćenju resursa, već i efektivnosti u dostizanju željenih ciljeva razvoja.

 

Lagard je 12. aprila u Pekingu govorila na forumu o Novom putu svile, velikom planu koji je lansirao kineski predsednik Si Đinping 2013. da se razviju putevi, luke, železničke pruge i industrijski parkovi širom Azije, do vrata Evrope i do Afrike.

 

Inicijativa za sada okuplja 70 zemalja koje treba zajedno da ulažu mada je veliki broj gradilišta zapravo finansiran zajmovima kineskih institucija. Neke zapadne zemlje u tome vide strategiju Pekinga da utvrdi svoj uticaj.

 

Cilj inicijative je da promoviše dijalog o ekonomskim politikama, ubrza međunarodnu saradnju u oblasti infrastrukture, trgovine i finansija i privuče značajne resurse iz Kine i drugih izvora, uključujući i privatni sektor, a sve u cilju infrastrukturnog razvoja kao osnove dugoročnog održivog rasta.

 

"Svakako Put svile može da odgovori na hitnu potrebu za infrastrukturom širom sveta i donesu finansiranje koje je preko potrebno zemljama koje ga dobijaju", rekla je Lagard na skupu kineskih i stranih zvaničnika.

 

Ona je međutim upozorila da bi ta partnerstva "mogla da dovedu do problematičnog porasta zaduženja tih zemalja" i da ograniči njihovu drugu potrošnju u meri u kojoj budu rasli troškovi za servisiranje duga.

 

"U zemljama gde je javni dug već visok, presudno je pažljivo praćenje finansijskih uslova", rekla je ona.

 

Kako navodi agencija Frans pres, kineske državne razvojne banke i druge institucije zapravo daju ogromne zajmove za gradilišta pokrenuta u zemljama na Putu svile, do te mere da rizikuju da ih dovedu do neodržive finansijske situacije.

 

Tako je Šri Lanka, koja je uzela velike zajmove od Kine da izgradi luku, bila primorana pod teretom rastućeg zaduženja zvanično da preda kontrolu nad tom infrastrukturom Pekingu.

 

Lagard se založila za investicije koje bi bile više kolektivne i pozvala na veću transparentnost.

 

"Treba osigurati da Put svile vodi upravo tamo gde je potreban" rekla je ona.

 

"U velikim projektima uvek postoji iskušenje da se izvuče profit od tendera.. uvek postoiji rizik da projekti propadnu ili da se pronevere sredstava. Ponekad se to čak naziva korupcija", rekla je direktorka Fonda.

 

Kineski predsednik Si Đinping je odbacio kritike upućene Putu svile.

 

"Ne radi se ni o Maršalovom planu niti o kineskoj zaveri. Radi se o inicijativi koja ide svojim tokom potpuno otvoreno", rekao je Si pred forumom Boao organizovanom na jugu zemlje, prenela je agencija Sinhua.

 

Vujović pozvao kineske investitore da ulažu u srpske infrastrukturne projekte

 

Na Konferenciji "Makroekonomski i fiskalni okvir za uspešnu implementaciju inicijative - Jedan pojas - jedan put" govorio je i ministar finansija Srbije Dušan Vujović koji je istakao da Srbija aktivno učestvuje u inicijativi razvijanjem infrastrukturnih projekata i povezivanjem od juga prema Evropi i unutar regiona Zapadnog Balkana, kako putnom, tako i železničkom mrežom.

 

On je ukazao da, pored infrastrukture, Srbija ima projekte u oblasti zaštite životne sredine (tretman otpadnih voda i toplovod) i energetike (termoelektrane).

 

Ministar je naglasio važnost železničke i putne veze od juga do ključnih destinacija u Zapadnoj Evropi, čime Srbija dobija mogućnost da svojim proizvodima ravnopravno konkuriše na ovim važnim tržištima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

 

Vujović se pridružio akcentima iz govora direktorke Fonda i naglasio važnost ne samo efikasnosti u korišćenju resursa, već i efektivnosti u dostizanju željenih ciljeva razvoja. U tom kontekstu važna je kvalitetna priprema i efikasna i brza realizacija projekata i naslanjanje na konkurentski potencijal velikog broja kompanija u Kini.

 

Na skupu u Pekingu bili su ministri i guverneri centralnih banaka iz Evrope i sveta, političari i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija.

 

Vujović je pozvao sve zainteresovane kineske investitore i kompanije da učestvuju u srpskim projektima i dodao da Srbija ostaje posvećena ovoj inicijativi kako bi završila započete infrastrukturne projekte i postala konkurentna zemlja Balkana na putu ka Evropi.

 

Na konferenciji su definisani ključni izazovi za uspešno sprovođenje inicijative koja će, uz poštovanje principa održivosti i fiskalne odgovornosti, doprineti povezivanju teritorija, ubrzavanju transporta, smanjenju troškova i stvaranju uslova za nove privatne investicije u svim zemljama Evrope i sveta.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/Ministarstvo finansija