Evropska komisija u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evropskim reformama koji je predstavljen 17. aprila ocenila je da je Srbija ostvarila napredak u pregovorima o članstvu s EU, ali je predočila da će sveukupni ritam pregovora zavisiti posebno od snažnijih promena na polju vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom. Od Kosova EK očekuje da ubrza neophodne reforme, izgradi konsenzus oko strateških pitanja i ojača angažovanje u dijalogu sa Srbijom.

 

"Mada je izvestan napredak ostvaren u vladavini zakona, Srbija mora ojačati napore i dati opipljivije rezultate, naročito kada je reč o uslovima za slobodu izražavanja", navodi Evropska komisija.

 

U izveštaju, koji je prvi put sačinjen za razdoblje od godinu i po dana i uključuje zamašniju ekonomsku analizu, takođe se stavlja do znanja da je nužno da vlasti u Beogradu "ojačaju nezavisnost i sveukupnu efikasnost pravosudnog sistema" i "ostvare održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

 

U dokumentu Evropske komisije se navodi da "Srbija treba da produbi angažovanje u dijalogu s Kosovom, uključujući primenu svih dogovora, a posebno onog o energetici".

 

Takođe se ističe da je da je "s tim u vezi dobrodošla inicijativa srpskog predsednika (Aleksandra Vučića) za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu".

 

"Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu u poboljšanju regionalnih veza i očuvanju stabilnosti", poručila je EK.

 

"Ekonomske reforme u Srbiji daju rezultate, posebno u makroekonomskoj stabilizaciji", navodi izvršno telo EU i napominje da su državne i privatne investicije nedovoljne, a nužno je da se poboljšaju uslovi privređivanja za mala i srednja preduzeća.

 

Komisija je stavila do znanja da su "i dalje nedovoljne krupnije strukturne reforme državne uprave, poreskih vlasti i državnih preduzeća".

 

Za Kosovo ključne evropske reforme i dijalog sa Beogradom

 

Evropska komisija očekuje od Kosova da na evropskom putu ubrza neophodne reforme, izgradi konsenzus oko ključnih strateških pitanja i ojača angažovanje u dijalogu sa Srbijom, kao i da sprovede sve postignute sporazume, posebno sporazum o Zajednici srpskih opština.

 

To se navodi u Paketu proširenja EU 2018 koji su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han predstavili u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

 

U delu koji se odnosi na Kosovo Evropska komisija ocenjuje da je u protekloj godini bio usporen rad parlamenta i reformski proces zbog odugovlačenog izbornog perioda.

 

Politički akteri treba da se angažuju u konstruktivnom dijalogu s parlamentom kao ključnim forumom za političke debate a nova vlade i skupština da preduzmu reforme vezane za EU i da se one tretiraju kao prioriteti, navodi se u dokumentu.

 

Takođe se traži izgradnja konsenzusa oko ključnih strateških pitanja za Kosovo.

 

Od prištinskih vlasti se očekuje i ubrzanje implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i agende evropskih reformi.

 

U delu predstavljenog dokumenta koji se odnosi na Kosovo takođe se izražava "ozbiljna zabrinutost" zbog prošlogodišnjeg pokušaja u Skupštini da se ukine Specijalni sud.

 

"Biće od ključne važnosti za Kosovo da u potpunosti ispuni međunarodne obaveze koje se tiču specijalnih komora i kancelarije specijalnog tužioca koje su uspostavljene da bi se razjasnili određeni navodi o međunarodnim zločinima počinjenim u kontekstu sukoba na Kosovu", navodi se u izveštaju.

 

Kao pozitivan razvoj na Kosovu, Evropska komisija navodi dugoočekivanu ratifikaciju graničnog sporazuma sa Crnom Gorom što je ključni uslov za liberalizaciju viza uz jačanje napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 

Napredak je, navodi se, ostvaren i na ekonomskom planu, posebno na poboljšanju poslovnog okruženja, ali su nužne mere za suzbijanje neformalne ekonomije i visoke nezaposlenosti.

 

Izvor: Beta

Foto: EK