Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je u Beogradu da pristupni pregovori Srbije i EU dobro napreduju, iako ima oblasti u kojima nije zabeležen veći napredak. Evropska zvaničnica je rekla da će uvek insistirati da Beograd i Priština u potpunosti ispune dogovore iz Brisela.

 

Mogerini je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 19. aprila rekla da je moguće otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU do kraja jula.

 

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU navode se one oblasti u kojima je potreban dodatan rad, rekla je Mogerini i dodala da zna da su predsednik i vlada Srbije svesni gde treba uložiti dodatne napore.

 

"Sigurna sam ne samo u posvećenost predsednika, već i Vlade, da postignu napredak i u oblastima koje dosad nisu imale dobar napredak", rekla je Mogerini.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/65157.flv

 

 

Predstojeći samit u Sofiji je važan sastanak, rekla je Mogerini i izrazila nadu da će to dati novi podstrek dubljoj saradnji u regionu.

 

Mogerini je rekla da njena poruka nije samo bilateralna, upućena Srbiji, već da ima i regionalni karakter i da je perspektiva za Zapadni Balkan u EU verodostojna i opipljiva, a posebno za Srbiju i Crnu Goru.

 

"Idete u pravom smeru", rekla je Mogerini i navela da je Srbija dosad otvorila 12 od 35 poglavlja a da postoje "dobri izgledi" da se nova poglavlja otvore u toku bugarskog predsedavanja Unijom.

 

Šefica evropske diplomatije je rekla da je impresionirana energijom, ambicijom i posvečenošću na Zapadnom Balkanu da se ide dalje s reformama ka članstvu u EU.

 

"Prepoznali smo rešenost vaše zemlje pod vašim vođstvom i radom vlade za članstvo", rekla je Mogerini.

 

Visoka predstavnica je rekla da je s Vučićem razgovarala o dijalogu s Prištinom i dodala da treba u potpunosti primeniti sve postignute sporazume, uključujući i onaj o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali i o energetici.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/65160.flv

 

 

"Ja uvek insistiram da je potrebno u potpunosti sprovesti dogovoreno. Iznova sam ponavljala da moramo da počnemo da radimo kada je reč o formiranju ZSO. I drugi elementi sporazuma moraju da se sprovedu, koji još nisu realizovani. Krajnje je vreme da se oni primene", rekla je Mogerini.

 

Evropska zvaničnica je pozdravila početak izrade Statuta ZSO koji, kako je rekla, kasni izvesno vreme, i dodala da je dijalog Beograd i Prištine u novoj fazi čiji je cilj da se postigne pravno obavezujući sporazum dve strane.

 

Vučić siguran da Albanci neće ispuniti obaveze

 

Predsednik Srbije je rekao da nije saglasan sa Mogerini da ima elemenata Briselskog sporazuma koje Srbija nije implementirala, dodajući da je siguran da Albanci neće ispuniti svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

 

"Sve što je Srbija trebalo da ispuni (iz Briselskog sporazuma), uradila je. Nisam saglasan sa Mogerini da osim formiranja ZSO ima još nešto što nije implementirano, jer Sporazum o energetici nije deo Briselskog sporazuma. ZSO čini 40% Briselskog sporazuma, šest od 15 tačaka, a to pitanje nije dirnuto", naveo je predsednik Srbije.

 

Predsednik Srbije dodao je da ostaje pri onom što je više puta rekao, da je siguran da "Albanci nikada neće ispuniti" svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/65156.flv

 

 

"Uveren sam i nadam se da uz podršku gospođe Mogerini i drugih, sve opasnosti i prepreke na našem putu možemo i moramo da izbegnemo", rekao je Vučić.

 

Predsednik Srbije je rekao da izjavio je sa Mogerini razgovarao i o pitanjima u kojima je prema mišljenju EK Srbija ostvarila manji napredak ili nije ostvarila napredak, i da se nisu saglasili po svim pitanjima. Dodao je da će Srbija raditi na napretku u oblasti vladavine prave, jer će to dodatno osigurati pravnu sigurnost i mogućnost za privlačenje investitora.

 

Vučić je kazao da je, kad je reč o Izveštaju EK, najzadovoljniji zbog prepoznatih napora Srbije u ekonomskoj sferi i uspeha koji je u tome postigla, dodajući da 68% spoljnotrgovinske razmene Srbije čini razmena sa zemljama EU.

 

Mogerini osudila postupke Šešelja

 

Šefica evropske diplomatije je osudila incident u Skupštini Srbije 18. aprila kada je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj psovao i vređao delegaciju Hrvatskog sabora i izjavio da je gazio zastavu Hrvatske, zbog čega je ta delegacija prekinula posetu Srbiji.

 

"Osuđujem svaki akt i čin koji ne podržava demokratske institucije koje su visoko cenjene, kao što je Narodna skupština. To su epizode koje ne služe na dobro samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna demokratska zemlja", rekla je Mogerini.

 

Dodala je dodala da je lično imala slična iskustva u Skupštini Srbije.

 

Kada je Mogerini boravila u Srbiji 2017. i držala govor u Skupštini Srbije poslanici Srpske radikalne stranke sve vreme su vikali i dobacivali "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija".

 

Vučić je rekao da su svi državni organi veoma snažno osudili ponašanje Šešelja i dodao da on osuđuje ono za šta zna da se dogodilo, a ne ono što Šešelj kaže da se dogodilo.ž

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta