Državna sekretarka Ministarstva za evropske integracije Srbije Anja Rović rekla je 24. aprila u Beogradu da je "Program EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu" primer dobre regionalne saradnje. Cilj programa, u kojem je ove godine učestvovalo pet državnih službenika iz Srbije, jeste da doprinese napretku u procesu pristupanja EU i produbi regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu kroz podizanje kapaciteta mladih državnih službenika i kreatora javnih politika.

 

"Smatramo da je ovaj projekat primer dobre regionalne saradnje. Suština je u jačanju administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika i njihovo povezivanje", rekla je Rović prilikom predstavljanja projekta u prostorijama EU info centra.

 

Rović je ocenila da je veoma dobro što program doprinosi profesionalnom razvoju službenika koji učestvuju u strateškom planiranju u ministarstvima iz kojih dolaze.

 

Član Delegacije EU u Srbiji Stefen Hudolin rekao je da program razmene mladim državnim službenicima dobro i teorijsko i praktično iskustvo i da je cilj programa jačanje kapaciteta u sektoru evrointegracija ali i podsticanje regionalne saradnje.

 

U okviru projekta koji finansira EU a sprovodi Britanski savet, čija direktorka za Zapadni Balkan Kler Sirs je takođe bila prisutna, pet mladih državnih službenika je provelo dve nedelje u različitim organima javne uprave u regionu.

 

Jelena Drašković iz Ministarstva finansija, jedna od učesnica programa razmene, rekla je da su svi zadovoljni kako je program protekao i da su naučili mnogo novog.

 

"Ostvarili smo neka sjajna prijateljstva koja će nam koristiti pre svega u profesionalnom smislu, što je najvažnije za program, ali i privatno", navela je ona.

 

Evropska komisija je u kontekstu Berlinskog procesa i Agende povezivanja za Zapadni Balkan 2016. pokrenula ovaj projekat obuke i razmene mladih državnih službenika.

 

Posle uspešne prve godine, Evropska komisija je omogućila da se program realizuje i drugu godinu, tokom koje je učestvovalo 30 državnih službenika širom Zapadnog Balkana. Time je nastavljena podrška reformi javne uprave kao jednog od ključnih prioriteta u procesu evrointegracija.

 

Izvor: Beta

Foto: EU info centar