Mali broj građana u Srbiji potpuno je zadovoljan javnim uslugama u oblasti zdravstva, edukacije i administracije, navedeno je u "Sivoj knjizi javnih usluga Srbije" koja je nastala u okviru dvogodišnjeg projekta "Partnerstvom do dobre javne uprave". Istraživanje je pokazalo da su građani nezadovoljni lošim odnosom službenika, lošom organizacijom posla, ali i da nisu dovoljno informisani o svojim pravima.

 

Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike su uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u saradnji sa 12 lokalnih partnera sproveli projekat od maja 2016. godine do maja 2018. godine, koji je koncentrisan na usluge u domovima zdravlja, u izdavanju dokumenata i u upisu dece u predškolske ustanove u Srbiji.

 

Programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević je na predstavljanju rezultata u Hotelu "Metropol" u Beogradu 25. aprila kazala da je istraživanje pokazalo da su građani Srbije pre svega nezadovoljni lošim odnosom službenika, odnosno kada se ne osećaju dostojanstveno, kao stranka koja je poštovana.

 

Dodala je da su građani nezadovoljni lošom organizacijom posla i slabo informisani o svojim pravima.

 

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da građani u većoj meri jesu zadovoljni javnim uslugama nego što nisu, ali je mali broj građana potpuno zadovoljan.

 

"To može da bude razlog zašto istraživanje pokazuje da su više zadovoljni javnim uslugama, jer ako ne znate na šta imate pravo i šta možete da očekujete više ćete biti zadovoljni", kazala je ona i dodala da većina građana smatra da stvari nisu loše, ali bi mogle i trebalo bi da budu bolje i da se menjaju.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/65311.flv

 

 

Lazarević je rekla da mnogi građani misle da ljudi sa nekim invaliditetom imaju neki povlašćeni položaj, a to nije tačno.

 

"Na tome želimo da nastavimo da radimo, da pokažemo da pristup javnim uslugama za ranjive grupe nije nimalo lak i da je zapravo veoma otežan", kazala je ona i dodala da "Siva knjiga javnih usluga" popisuje probleme sa kojima sa građani suočavaju i daje konkretne preporuke.

 

Kako je kazala, jedan od glavnih nalaza je nedostatak upravljanja kvalitetom, jer ne postoje mehanizmi preko kojih građani mogu da daju povratnu informaciju za neku uslugu, da li su zadovoljni ili ne.

 

Lazarević je dodala da je portal mojauprava.rs način na koji građani mogu da ostave svoje utiske, priče i da glasaju koliko je kvalitetna javna usluga u Srbiji, ali da je na Ministarstvu državne uprave da dalje unapređuje komunikaciju sa građanima.

 

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić je kazala da je u projektu prikupljeno oko 4.000 priča građana širom Srbije, da li su zadovoljni i koliko su zadovoljni uslugama u domovima zdravlja, u izdavanjima ličnih dokumenata i u upisu u predškolske i školske ustanove.

 

Ona je rekla da je na osnovu toga nastala "Siva knjiga", koja je poslata ministarstvu za državnu upravu i dodala da se nadaju da će preporuke iz knjige biti usvojene kako bi se čitav sistem javnih usluga poboljšao i kako bi građani bili zadovoljni.

 

Grubješić je kazala da se projekat završava u maju, ali da imaju u planu da tu oblast nastave da obrađuju.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/65314.flv

 

 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je izjavio da je reforma javne uprave dugotrajan proces i da na tome treba da budu uključeni svi, kako nadležna ministarstva, tako i civilne organizacije i građani.

 

Ružić je dodao da oformljen novi akcioni plan od 2018. do 2020. godine, koji bi trebalo da bude usvojen u Vladi u maju.

 

Fokus akcionog plana je, kako je kazao, reforma javne uprave, modernizacija rada, reforma inspekcije, elektronska razmena podataka, digitalizacija.

 

Direktorka misije za Srbiju iz USAID-a Aza El-Abd je kazala da je reforma javne administracije ključ za ulazak Srbije u Evropsku uniju i da reformisana javna uprava pokazuje kvalitet života građana Srbije.

 

"Važno je da javna administracija funkcioniše na način koji je dostupan građanima", ocenila je ona i dodala da je napredak moguć uz saradnju Vlade, civilnog sektora, privatnog sektora i građana.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta