Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je 25. aprila da je Srbija pouzdan partner Evropskoj uniji i da su postignuti "novi koraci" u međusobnom približavanju, ali da "dinamika pristupnog procesa ne prati reformske napore i dostignuća" Srbije. Otvarajući konferenciju "Nove perspektive za Zapadni Balkan - o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU", Dačić je rekao da Srbija "nedvosmisleno ima za cilj" da postane članica EU, ali da ne može da podrži odluke protiv onih koji joj pomažu u njenoj diplomatskoj borbi.

 

Govoreći o evrointegracijama, ministar je rekao da je 2017. godina za Srbiju bila "godina očekivanja, težnji i napornog rada na približavanju Evropskoj uniji i članstvu" u EU.

 

"Iako smatram da dinamika pristupnog procesa ne prati naše reformske napore i dostignuća, raduje me što su novi koraci postignuti, pojedina pregovaračka poglavlja otvorena, a Zapadni Balkan vraćen u fokus EU. Nažalost, kada je reč o Poglavlju 31, u proceduralnom smislu nije bilo napretka", rekao je Dačić.

 

Ministar je ukazao da je izveštaj o skriningu "i dalje na agendi Saveta EU i država članica", iako je prošlo već četiri godine od završetka skrininga za poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku.

 

"Bez obzira na to, čvrsto smo opredeljeni da budemo spremni za aktivnosti koje će uslediti nakon usvajanja izveštaja i upoznavanja sa njegovim sadržajem", dodao je Dačić na konferenciji koju je organizovao Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC).

 

Dačić je ocenio da se "poglavlje 31 suviše često svodi isključivo na pitanje pridruživanja odlukama i deklaracijama EU".

 

"Srbija je pouzdan i odgovoran partner koji ne čeka samo da preuzme svoje dužnosti nakon što postane punopravan član Evropske unije, već deluje proaktivno. Želim da istaknem da Srbija podržava sve promene koje se u EU pokreću u cilju jačanja Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, a koje su inicirane usvajanjem Globalne strategije EU i Plana implementacije u oblasti bezbednosti i odbrane", rekao je Dačić.

 

On je rekao i da je Srbiju "posebno ohrabrilo što je u Globalnoj strategiji EU jasno istaknuto da stabilnost i sigurnost EU zavise od stabilnosti na Balkanu", kao i da "kredibilna politika proširenja predstavlja ulaganje u bezbednost i prosperitet Evrope".

 

"Moram da skrenem pažnju na značaj očuvanja teritorijalnog integriteta. Srbija ima konzistentan pristup odlukama o pridruživanju i on je uvek vođen istim principom. Ne možemo da uzvratimo pridruživanjem odlukama protiv onih koji nas podržavaju i pomažu u našoj diplomatskoj borbi", rekao je Dačić.

 

Istakao je i da je Beograd posvećen očuvanju regionalne stabilnosti i dijalogu o normalizaciji odnosa sa Prištinom, "ali da je za to potrebna i saradnja druge strane u dijalogu, a pre svega ispunjavanje obaveza iz dogovora koji su postignuti".

 

"Nedopustivo je da Priština jednostrano menja odredbe Briselskog sporazuma i kontinuirano opstruira formiranje Zajednice srpskih opština. Poštovanje dogovora, koji su i za našu stranu često veoma teški, kao i uzdržavanje od provokacija i očuvanje stabilnosti, u interesu je svih nas", kazao je on i pozvao EU da zadrži mandat EULEKS u postojećem kapacitetu.

 

Dačić je posle govora rekao na konferenciji da često dolazi do "kontradiktornih situacija na međunarodnim konferencijama" i da "jedna stalna članica Saveta bezbednosti UN" i "uticajna članica EU" smatra da je pristup Srbije u vezi s Kosovom "iritantan", i da ta država namerava da uputi protest svakoj državi koja ubuduće povuče priznanje Kosova.

 

Povodom formiranja Zajednice srpskih opština, Dačić je rekao da su "predstavnici Evrope komisije gluvonemi kada je u pitanju Priština" i da ne zna "da li je ta bolest izlečiva".

 

Obraćajući se učesnicima skupa pošto je pročitao pripremljen govor, Dačić je rekao i da mu je direktor za politike EU u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Tomas Osovski, s kojim je razgovarao pre konferencije, preneo da su u Bundestagu analizirali njegovu - Dačićevu izjavu da je pitanje da li će EU postojati 2025. godine.

 

On je ponovio da za "20 ili 50 godina EU ili UN možda neće postojati, ali će Srbija postojati".

 

"Zato moramo da vodimo računa kakve odluke donosimo", dodao je našalivši se da što više zapadnobalkanskih zemalja uđe u EU, to će se pre ona raspasti.

 

Na konstataciju učesnika da govori različito od onoga što je rekao u prirpemljenom govoru, Dačić je uzvratio: "Ono je bilo diplomatski, a ovo je tačno".

 

Izvor: Beta

Foto: MSP