Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk razgovarali su u Beogradu o konkretnim projektima u infrastrukturi, evrointegracijama Srbije i kosovskom problemu. U obraćanju posle sastanka Tusk je rekao da će predstojeći samit EU-Zapadni Balkan potvrditi spremnost EU da radi na evropskoj perspektivi regiona. Tusk je istakao i da Srbija sama odlučuje o svojoj sudbini. U Prištini je Tusk posle razgovora sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem rekao da je optimista po pitanju dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

 

"Bez ukupne normalizacije i bez punog ostvarivanja sporazuma ne vidim kako može doći do promene i poboljšanja odnosa. Posle sastanka koji sam imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa vašim predsednikom Hašimom Tačijem ja sam više optimista", kazao je Tusk 26. aprila na konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova.

 

Visoki zvaničnik EU zahvalio je Tačiju i Vučiću što su "investirali lični kapital u dijalog" i ocenio da je reč o strateškoj odluci koja će se dugoročno isplatiti.

 

Tursk je čestitao Kosovu na ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Goroim i pozvao na politički konsenzus u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

"Time (demarkacijom) Kosovo je korak bliže režimu putovanja bez viza. Ja sam ubeđen da ćete nastaviti procese reformi i da neće od njih odustati. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala zahteva politički konsenzus i verujem da ćete konsenzusom biti u mogućnosti da nastavite sa ovom politikom", kazao je Tusk.

 

Tači je rekao da EU i Zapadni Balkan, uključujući i Kosovo nisu nikada bili bliži jedan drugome.

 

"Mi smo sa predsednikom Tuskom razgovarali o procesu učlanjena Kosova u EU, i tom prilikom smo predstavili naše napore za produbljivanje reformi u okviru evropske agende", kazao je Tači.

 

Prema njegovim rečima Kosovo hitno mora da sprovede reforme u cilju ubrzanja evrointegracija.

 

"Naše minimalne ambicije su da u skoroj budućnosti dobijemo status zemlje kandidata za EU", kazao je Tači.

 

Kosovo ostaje opredeljeno dijalogu sa Srbijom i stremi da to bude sporazum o miru i stabilnosti, dodao je Tači.

 

Srbija sama odlučuje o svojoj sudbini

 

U Beogradu su se Vučić i Tusk saglasili na zajedničkoj konferenciji za štampu 25. aprila da EU ostaje najpouzdaniji partner Srbije i dodali da je najvažnije rešavanje kosovskog pitanja.

 

Predsednik Evropskog sveta, koji je govorio na srpskom, rekao je da je EU najpouzdaniji partner Beograda i Zapadnog Balkana i da će predstojeći Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja to potvrditi.

 

"U Sofiji ćemo potvrditi spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona", rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

 

Prema njegovim rečima, Srbija sama odlučuje o svojoj sudbini.

 

"Jasno je da o budućnosti Srbije neće odlučivati Moskva ni Vašington, kao ni Ankara i Brisel. Odlučivaće samo Beograd", rekao je Tusk.

 

On je naveo da je EU zajednica izgrađena da "niko nikad ne bi svoju nezavisnost platio krvlju" i da se "zajednički sve može postići", a dodao je da će Srbija "naći svoje mesto kao sastavni deo ujedinjene Evrope".

 

Kako je naveo, EU vredi posmatrati kao projekat sa strateškom dimenzijom, a zajedništvom može da se postigne sve, od najviših standarda javnog života, bezbednosti, uzajamnog poštovanja, do očuvanja nacionalnog identiteta.

 

Tusk je zahvalio Vučiću na zalaganju za dijalog s Prištinom, iako je reč o "teškom pitanju".

 

"Reč je o teškom pitanju s velikim emotivnim nabojem, ali to je strateški izbor koji će se na kraju isplatiti", rekao je predsednik Evropskog saveta.

 

Tusk je ocenio da "nema većeg Srbina" od Aleksandra Vučića i dodao da je Vučić primer da se u isto vreme može biti patriota i racionalni pragmatičar.

 

"U njemu prepoznajem srodnu dušu... i ja sam nekada bio fudbalski navijač", rekao je evropski zvaničnik i dodao da obojica znaju da u politici nekad morate da se "složite".

 

Predsednik Srbije rekao je da je pitanje Kosova najvažnije pitanje za Srbiju i da, ako ne bude rešeno na adekvatan način, može da postane prepreka na putu ka EU.

 

"Ja sam pokazao Briselski sporazum Donaldu Tusku, rekao šta je sve Srbija uradila. Rekao sam da Srbija mora da dođe do kompromisnog rešenja. Moramo da se borimo da naša deca nemaju isti problem koji mi imamo danas", rekao je on.

 

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro se o pitanju Kosova razgovara najpre unutar Srbije, a potom sa Albancima, Evropom i svetom.

 

"Ako budemo 'slepi kod očiju', pa ne razumemo šta se dešava oko nas, onda ćemo samo da gubimo i dovedemo sebe u još težu situciju", kazao je on.


Vučić je rekao da nema "da ponudi, niti proda nešto što drugi već nisu dali".

 

"Možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije", rekao je Vučić.

 

On je rekao da je pred Srbijom veliki posao kada je reč o vladavini prava.

 

"Mnogo je posla pred Srbijom. Mnoge stvari smo poslednjih 15 dana počeli da radimo vezano za vladavinu prava i ustavne amandmane i sa udruženjima novinara. To su važna poglavlja 23 i 24", rekao je Vučić.

 

Kredit EIB za modernizaciju kontrola leta i radarskih sistema

 

Tema razgovora bili su i infrastrukturni projekti - gasna interkonekcija sa Bugarskom i autoput Niš - Priština koji je važan za ceo region i povezavanje Albanaca i Srba u budućnosti, kao i rekonstrukcija kliničkih centara u Srbiji uz pomoć EU.

 

Tusk i Vučić sastali su se sa predsednikom Evropske investicione banke (EIB) Vernerom Hojerom i prisustvovali potpisivanju finansijskog ugovora između EIB i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

 

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore i EIB potpisali su finansijski ugovor vredan 45 miliona evra, kojim će se obezbediti nova ulaganja u izgradnju i modernizaciju objekata kontrole leta i radarskih sistema na aerodromima u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Ugovor je deo Programa modernizacije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore - SUSAN, za period 2017-2021, vrednog ukupno 118 miliona evra, koji se finansira iz sopstvenih sredstava Kontrole letenja, kredita EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

 

Iz tog programa biće investirano u četiri aerodroma u Srbiji - "Konstantin Veliki" u Nišu, "Ponikve" u Užicu, "Morava" u Kraljevu i "Nikola Tesla" u Beogradu.

 

Kako se navodi, najznačajnije ulaganje biće na Aerodromu "Konstantin Veliki", gde će biti izgrađen kontrolni toranj, u koji će biti uloženo 5,5 miliona evra.

 

Predsednik Evropskog saveta u Beograd je došao posle poseta Tirani i Podgorici, a posetu regionu nastavlja u Prištini, potom Sarajevu i Skoplju.

 

Cilj poseta je, kako je saopšteno u Briselu, da zvaničnicima tih zemalja uputiti poruku da "Evropska unija jeste i ostaje najpouzdaniji partner celog regiona" i da će majski susret na vrhu EU-Zapadni Balkan, u Sofiji, potvrditi "evropsku perspektivu regiona".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta