Za Srbiju i još osam zemalja je u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, "u celini nezadovoljavajuće" primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima. Grupa zemalja protiv korupcije (GRECO) ocenila je u godišnjem izveštaju, objavljenom 3. maja, da su u nekim evropskim zemljama pokrenute zakonodavne inicijative ili reforme koje usporavaju borbu protiv korupcije. Najviši nivo usklađenosti sa preporukama tog tela Saveta Evrope ostvaren je kada je u pitanju suzbijanje korupcije među tužiocima, a najslabija je usklađenost s preporukama za poslanike.

 

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) koja deluje u sklopu Saveta Evrope i čiji je godišnji izveštaj danas objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do "nazadovanja u borbi protiv korupcije".

 

Postupak zbog nesprovođenja preporuka ovog tela Saveta Evrope je, pored Srbije, pokrenut i za Belgiju, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Portugal, Rumuniju, Španiju i Tursku.

 

U toku je postupak GRECO i za Belorusiju i Švajcarsku, za koje je ranije već data ocena usredsređena na zahteve da se slučajevi korupcije podvedu pod kriminal, kao i da mora postojati uvid u "političko finansiranje" i opšti zakonski okvir za sprečavanje korupcije.

 

Upozorenje na nazadovanje u borbi protiv korupcije

 

Nove zakonodavne inicijative u nekim evropskim zemljama suprotne su reformama koje su prethodno pokrenute u cilju sprečavanja korupcije, a neke započete reforme bi mogle da dovedu do kršenja antikorupcijskih standarda Saveta Evrope, ocenjeno je u danas objavljenom godišnjem izveštaju Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), tela Saveta Evrope.

 

U izveštaju o korupciji u Evropi za 2017. godinu navodi se da je ukupno gledano postignut napredak u uvođenju novih mera suzbijanja korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, ali da je njihova primena u praksi ostala sporija nego što je potrebno.

 

Savet Evrope je saopštio da GRECO u svom izveštaju prepoznaje suštinsku ulogu novinara u borbi protiv korupcije i odaje priznanje malteškoj istraživačkoj novinarki Dafne Karuane Galiciji.

 

"Njeno ubistvo je još jednom potvrdilo potrebu da se zaštite novinari koji istražuju korupciju i da se počinioci zločina protiv njih privedu pravdi", navodi se u saopštenju.

 

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je korupcija na nacionalnom i međunarodnom nivou predstavlja veliku pretnju demokratiji.

 

"Od ključne je važnosti da nacionalne vlasti i međunarodna tela zauzmu jasan stav protiv korupcije i da brzo primene antikorupcijske mere. Moramo da osiguramo punu primenu preporuka GRECO u zakonu i praksi", saopštio je Savet Evrope.

 

Predsednik GRECO Marin Mrčela izjavio je uoči objavljivanja izveštaja da je 2017. bilo brojnih navoda o korupciji u mnogim zemljama i institucijama, upozorivši da se napredak u borbi protiv korupcije ne može uzimati "zdravo za gotovo" jer uvek postoji opasnost od nazadovanja.

 

"Politički lideri treba da pokažu snažno vođstvo u borbi protiv korupcije. Poslanici sudije i tužioci treba da budu za primer, a građani treba da zahtevaju od svojih predstavnika ne samo da postupaju u skladu sa zakonom, nego i prema najvišim etičkim standardima" rekao je Mrčela.

 

U izveštaju GRECO se navodi da je najniži nivo usklađenosti zemalja članica tog tela sa njegovim preporukama kada su u pitanju poslanici.

 

Do kraja 2017. godine, nije ispunjena gotovo trećina (30 odsto) preporuka za borbu protiv korupcije među poslanicima, delimično je primenjeno 44,4 odsto, a potpuno sprovedena svaka četvrta (25,4 odsto). Te preporuke se uglavnom odnose na prijavljivanje imovine, ograničavanje poslovnih aktivnosti van parlamenta, transparentost kontakata s lobistima i upravljanje sukobima interesa.

 

Kada su u pitanju sudije, zemlje u kojima je urađena analiza u potpunosti su primenile 42,6 odsto preporuka GRECO, 36 odsto preporuka je delimično primenjeno, a svaka peta (21 odsto) nije sprovedena. Preporuke se odnose na procedure izbora, premeštaja ili unapređenja, kao i na kodeks ponašanja sudija, koji tek treba da usvoji trećina zemalja.

 

Najbolji rezultati postignuti su u usklađivanju s preporukama za tužioce. Više od polovine preporuka (54 odsto) je ispunjeno, 32 odsto je delimično sprovedeno, a nije primenjeno 14 odsto.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Savet Evrope