Proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova je odlučujući za stabilnost celog regiona, a nepostizanje rezultata u dijalogu stvara atmosferu nepoverenja u javnosti, ocenjeno je 16. maja na skupu u Beogradu. Učesnici konferencije su se saglasili da od početka dijaloga Beograda i Prištine na Kosovu nije bilo većeg etničkog nasilja i da treba nastaviti briselske pregovore.

 

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović izjavio je da je u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosovo postignut značajan rezultat, pre svega u tome što od početka dijaloga nije dolazilo do većih etničkih nasilja i nereda na Kosovu.

 

"Ali nismo uspeli da ostvarimo suštinsku normalizaciju odnosa dva naroda. Tu postoje mnogobrojni razlozi, a deo odgovornosti leži i na posrednicima, odnosno na EU“, ocenio je Jović na konferenciji „Zapadni Balkan na geopolitičkoj raskrsnici – između unutrašnjih problema i evropske integracije", koju je organizovao Centar za spoljnu politiku.

 

Kao jedan od razloga zašto nije došlo do normalizacije jeste to što društvena i politička elita u Prištini "nije u stanju da iznese proces normalizacije odnosa".

 

"Normalizacija nije moguća u uslovima dok nenormalni ljudi šetaju ulicama Prištine i drugih gradova", rekao je Jović, dodajući da ne želi da generalizuje i uvredi narod, ali da  može "drugačije da definiše ljude" koji su odgovorni za ubistva seljaka, dece, paljenje manastira i proterivanje ljudi.

 

Grupa ljudi, dodao je, koja je nekažnjeno činila zločine, nije u stanju da prepozna značaj normalizacije odnosa.

 

Drugi problem za normalizaciju odnosa je, prema njegovom mišljenju, neispunjavanje ključnih odredaba briselskog sporazuma.

 

"To je dovelo do nedostatka poverenja u čitav proces i dovelo je u pitanje sposobnost EU da svojim autoritetom garantuje sporazume koji su postignuti pod njenim okriljem", ocenio je Jović.

 

Dodao je da o čemu god da se Beograd i Priština dogovore za pregovaračkim stolom to će morati da bude odobreno ili poništeno za nekim multilateralnim stolom za kojim se Srbi i Albanci vrlo malo pitaju.

 

"To ne amnestira ni Srbe ni Albance da dođu do rešenja koje garantuje stabilnost. Treba da stvorimo uslove za politički, ekonomski i društveni razvoj u datim okolnostim", rekao je Jović.

 

Prema njegovim rečima, uticaj EU je u poređenju sa SAD minoran, jer Albanci na KiM uvažavaju političku i vojnu moć SAD, uprkos ogromnoj finansijskoj pomoći EU.

 

"KiM je u realnosti u političkom smislu protektorat SAD, gde postoji privid demokratstkih procesa, ali gde realna moć stanuje u stranim ambasadama i strukturama koje su proizašle iz ratnih sukoba i organizovanog kriminala", izjavio je on.

 

Jović je rekao da je krajnje vreme da obe strane shvate da oslanjanje na "silu koja će doći spolja i rešiti sve" nije dobro i da se moraju uvažiti interesi oba naroda.

 

Srbija je, kazao je Jović, svesna odgovornosti da mora zadržati proaktivan pristup u traženju rešenja za problem Kosova i da nikome nije u interesu nestabilnost.

 

"Dužni smo prema građanima da učinimo sve što je do nas da stvorimo funkcionalni model i da težimo tome da proaktivnim pristupom predlažemo rešenja i da ne stanemo u naporima da stvorimo bolje uslove za buduće generacije", izjavio je Jović.

 

Bivši dopisnik RTV Kosovo Fahri Musliu je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine odlučujući za odnose Srba i Albanaca i stabilnost celog Balkana.

 

"Odnosi Srba i Albanaca odlučuju o stabilnosti Balkana, jer ako se politike ta dva naroda ne pomire ne vidim tu nikavu perpektivu", kazao je Musliu.

 

Prema njegovom mišljenju, dijalog nije dao očekivane rezultate i ako se tako nastavi imaće sudbinu pregovora Izraela i Palestine.

 

U poslednjih godinu dana se vodi agresivna retorika, neprimerena u vreme kada se pokušava naći rešenje, rekao je Musliu, dodajući da i deo štampe "doliva ulje na vatru".

 

Musliu, takođe, smatra da je neprihvatljiva upotreba termina privremene institucije Kosova ili takozvana Vlada Kosova u kojoj sede predstavnici Srba.

 

"Situacija stvara nepoverenje u javnosti i postavlja se pitanje zašto dijalog kada nema rezultata. Svesni smo da bez rešenja tog pitanja nema članstva u EU. Put Beograda do Brisela vodi preko Prištine, a put Prištine preko Beograda", izjavio je Musliu.

 

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose upozorio je da postoji zastoj dijaloga i da smo daleko od normalizacije društava.

 

"Mora se naći rešenje koje neće biti konačno, ali će bar na neko vreme omogućiti da se dalje normalizuju odnosi", rekao je Janjić.

 

Nijedna vlast, dodao je, nije napravila akcioni plan za pregovaračko poglavlje 35 niti definisala okvir normalizacije odnosa.

 

Janjić je rekao da je ubistvo Olivera Ivanovića, koje je okarakterisao kao "politički terorizam", gurnuo proces pregovora u pravcu „koji ne obećava“, a da se svi akteri ponašaju kao da je hladni rat.

 

Janjić je izrazio nadu da će se brzo nastaviti dijalog, ali je ocenio da je stvorena situacija da Beograd ne može da se vrati dijalogu ako ne dobije bar statut Zajednice srpskih opština ili ako se ne utvrdi odogovrnost povodom ubistva Ivanovića ili hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Djurića.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropski savet