Normalizacija odnosa Srbije i Kosova je "najkomplikovaniji proces na Balkanu u ovom trenutku", izjavila je šefica kancelarije Evropske unije (EU) u Prištini Natalija Apostolova. Obema stranama potrebno je stalno ohrabrenje međunarodne zajednice da bi našle konačno rešenje i napredovale na putu ka članstvu u EU, ocenila je Apostolova u intervjuu za EURACTIV.com.

 

Povodom etničkih incidenata proteklih meseci, Apostolova je rekla da su oni "zabrinjavajući" i da počinju da izgledaju kao "milo za drago".

 

S druge strane, dodala je, rad na statutu Zajednice srpskih opština obnovljen je posle dužeg vremena i treba da bude završen do avgusta.

 

"Ako u tom statutu garancije za prava kosovskih Srba budu detaljno objašnjenje, ako bude odgovoreno na njihove zabrinutosti za bezbednost, imovinska prava, pristup građanskom registru, pravdi, uz učešće srpskih sudija, ovaj period manjka poverenja biće prevaziđen", kazala je Apostolova, koja je i specijalni predstavnik EU na Kosovu.

 

Dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU imao je određenog napretka, ali Apostolova ocenjuje da je to "najkomplikovaniji proces na Balkanu u ovom trenutku".

 

"Izuzetno je ranjiv i osetljiv jer znamo istoriju i nasleđe iza njega. Ali dijalog nema alternativu jer ne postoji drugi način da se desi normalizacija odnosa Srbije i Kosova", kazala je Apostolova.

 

Srbija je, dodala je, već pokrenula unutrašnji dijalog o Kosovu, dok Priština to tek treba da uradi.

 

"Oni žele da vide konačnu fazu na obe strane. Ne mogu da kažem u kom obliku ni da li će priznanje biti poslednja faza, ali ako se dve strane ne sastanu i ne razgovaraju o tome, ako ne počnu da pregovaraju o paketu, nikada nećemo stići do te tačke. Tako da mislim da sve strane, međunarodni partneri i prijatelji, koji žele da dijalog uspe, moraju da ga ohrabre. U tome je prava snaga EU", izjavila je Apostolova.

 

Ona je rekla i da je Kosovo ostvarilo veliki napredak ka dobijanju vizne liberalizacije, ali da i dalje treba da naporno radi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

Činjenica da nezavisnost Kosova ne priznaje pet zemalja članica EU izaziva zabrinutost na Kosovu, koje je drugi po veličini primalac novčane pomoći EU po stanovniku posle Gaze, rekla je Apostolova, dodajući da se taj problem pojavljuje "svaki put kada razgovara s vlastima".

 

"Malo su zabrinuti jer pet članica i dalje ne priznaje Kosovo, tako da na neki način misle 'čak iako dosta dobro napredujemo u reformama, na samom kraju, bićemo opet zaustavljeni… jer imamo neutralan status pet zemalja članica'", izjavila je Apostolova.

 

Predstavnica EU je rekla da je vizna liberalizacija veoma važna za stanovnike Kosova i da predstavlja "simbol jednakosti sa drugima u regionu".

 

"Njima je u ovom trenutku, kada pet zemalja EU ne priznaje Kosovo i kada i dalje vode dijalog sa Srbijom o statusu Kosova, veoma teško da pronađu svoj identitet. Oni žele da znaju šta je njihov identitet i vizna liberalizacija je deo toga", kazala je Apostolova.

 

Podsetila je da je potrebno da Kosovo nastavi s reformama čiji je jedan od glavnih ciljeva unapređenje vladavina prava, što podrazumeva borbu protiv korupcije i organzovanog kriminala.

 

"To je poslednji uslov koji Kosovo treba da ispuni da bi dobilo viznu liberalizaciju", rekla je evropska zvaničnica.

 

Evropa ne treba da se plaši da će biti preplavljena Kosovarima kada dobiju viznu liberalizaciju, rekla je Apostolova, dodajući da oni "vrlo dobro znaju da im bezvizni režim ne dozvoljava da rade".

 

Kosovo ima najmlađu populaciju u Evropi, sa oko 70% stanovnika mlađih od 30 godina što, smatra Apostolova, Evropa može da posmatra čak i kao priliku.

 

"Ako pogledate starenje stanovništva u Evropi i nedostatak radne snage, mislim da je to dobra prilika. Imate mlade generacije koje govore nekoliko jezika, većina njih jer imaju rođake u inostranstvu, koje mogu da se prilagode, koje znaju šta je Evropa i mislim da to može biti prednost za Evropu pre nego pretnja, ako naravno ulažemo i učinimo da ta radna snaga odgovara potrebama u Evropi", ocenila je Apostolova.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta