Vladavina prava je u srcu evropskih vrednosti i smatra se fundamentalnom u procesu pristupanja EU, a reforme u toj oblasti se nikada ne završavaju, složili su se srpska ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i šef misije Saveta Evrope (SE) u Srbiji Tim Kartrajt na konferenciji o zajedničkom programu Saveta Evrope i EU pod nazivom Horizontal fasiliti.

 

Jadranka Joksimović je rekla da je reforma u oblasti vladavine prava "priča" koja se nikada ne završava i da su isti standardi i jednaki kriterijumi suština vladavine prava.

 

"Mi kao zemlja kandidat pratimo na koji način EU nastoji da osnaži ta prava u zemljama Unije u kojima postoji sumnja da nisu u skladu sa standardima EU. Vladavina prava je u srcu evropskih vrednosti, a reforme oblasti vladavine prava se nikada ne završavaju", izjavila je ona.

 

Prema njenim rečima, Srbija je među prvim zemljama na kojima je primenjen novi model da se među prvima otvore poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i da se ta poglavlja među poslednjima zatvore.

 

Joksimović je kazala da je Srbija ta poglavlja otvorila u julu 2015. godine i da je od tada imala nekoliko revizija kojima se meri postignut napredak, dodavši da se u odnosu na poglavlja 23 i 24 donose odluke o otvaranju drugih poglavlja.

 

"Važno je postići konsenzus o tome da želimo državu koja je moderna, transparentna i kada je u pitanju prihodovanje, ali i kada su u pitanju troškovi, zemlju koja garantuje slobode i nudi pravičnost", rekla je srpska ministarka.

 

Ona je dodala da su države članice potvrdile da je ostvaren dovoljan napredak i da Srbija može da otvori nova poglavlja, izrazivši očekivanje da će naredna poglavlja koja će biti otvorena biti poglavlja 33 (finansijske i budžetske odredbe) i 13 (ribarstvo).

 

Na pritanje u kojim oblastima je Srbija najmanje napredovala, Jadranka Joksimović je rekla da je "bila zamerka kada je u pitanju napredak u oblasti medija", dodavši da je ponovo pokrenuta izrada medijske strategije i da "politička volja postoji", ali da su "ukršteni različiti interesi".

 

"Moramo sprovesti reforme koje su održive", kazala je Joksimović.

 

Šef misije Saveta Evrope (SE) u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da zajednički program Saveta Evrope i EU pod nazivom Horizontal fasliti (Facility) predstavlja "jedinstveni princip tehničke saradnje i ekspertize", izrazivši zadovoljsvo zbog drugog takvog sastanka u Srbiji.

 

On se saglasio sa ministarkom Joksimović da se reforme u oblasti vladavine prava nikada ne završavaju i dodao da je oblast medija od vitalnog značaja i ima važno mesto u reformama.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da program Horizontal fasiliti transformiše "princip u nešto konkretno i održivo".

 

"U procesu pristupanja EU vladavina prava se smatra fundamentalnom", kazao je Fabrici.

 

Prema njegovim rečima, na konferenciji Saveta Evrope i EU učestvuju učesnici iz Strazbura i Brisela, ali većinom iz Srbije.

 

Partneri na programu će razmatrati dosadašnje rezultate postignute na projektima u Srbiji i funkcionisanje Mehanizma za koordinaciju ekspertize.

 

Projekti iz programa Horizontal fasiliti u Srbiji su: jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji, podrška efikasnim pravnim sredstvima i uzajamnoj pravnoj pomoći, jačanje pravnih garancija nezavisnih i nepristrasnih sudova, jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju u Srbiji, podsticanje demokratske kulture u školama, prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji i jačanje zaštite nacionalnih manjina.

 

Ukupna vrednost budžeta za te projekte je oko 3,5 miliona evra. Finansiraju ih EU i Savet Evrope a sprovodi Savet Evrope.

 

Izvor: Beta

Foto: SE