Srbija je u pregovorima o članstvu s EU u Luksemburgu otvorila dva nova poglavlja, a evropski komesar za politiku proširenja Johanes Han rekao je da je Savet EU već razmatrao otvaranje još tri nova poglavlja sa Srbijom koja je "na dobrom putu ka članstvu u Uniji". Zvanični Beograd se nada da će tokom austrijskog predsedavanja EU u drugoj polovini 2018. moći da otvori nova poglavlja za koja postoji tehnička pripremljenost.

 

Na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija 25. juna otvorena su poglavlja 33 i 13 koja se tiču finansijskih i budžetskih odredbi i ribarstva.

 

Šefica srpske delegacije, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ocenila je da to priprema Srbiju da na pravi način kad uđe u članstvo učestvuje u budžetu EU i dobija sredstva iz fondova Unije.

 

Ministarka Joksimović je naglasila da je Srbija, uz sve teškoće unutar EU i regionu, potpuno posvećena miru i saradnji, istakavši da je bitno da tu preovladava strategijski cilj a to je bolji život za građane kad zemlja postane članica Unije.

 

Predsedavajuća šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva i komesar Han su podvukli rešenost EU da otvori evropsku perspektivu i buduće članstvo za Zapadni Balkan, na temelju zasluga svake pojedinačne zemlje.

 

Zaharijeva i Han su predočili da će napredak Srbije na evropskom putu zavisiti od rezultata u reformama vladavine prava, slobode izražavanja i normalizacije odnosa s Kosovom.

 

Ministarka Joksimović je istakla da su reforme na polju vladavine prava suštinske, jer menjaju uslove i način života, pošto se tiču i osnovnih sloboda, nezavisnosti pravosuđa, suzbijanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

 

Ona je dodala da je Srbija uputila Venecijanskoj komisiji predloge pet amandmana na Ustav Srbije za reformu pravosuđa i o tome dobila pozitivno mišljenje, pa će sve sugestije biti ugrađene u amandmane.

 

Ministarka je rekla i da se priprema nova Medijska strategija uz aktivno učešće OEBS misije u Srbiji, a nedavno su usvojene i dopune zakona o savetima nacionalnih manjina, tako da se Beograd nada da će tokom austrijskog predsedavanja EU u idućih pola godine moći da otvori nova poglavlja za koja postoji tehnička pripremljenost.

 

Srbija je dosad u pregovaračkom procesu otvorila 14 poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

 

EU: Srbija treba da nastavi usaglašavanje s tekovinama EU

 

Evropska unija saopštila je posle konferencije da je sa Srbijom otvoreno 14 pregovaračkih poglavlja od ukupno 35, kao i da će biti planirane dalje pristupne konferencije.

 

Kada je reč o poglavljima 13 i 33, EU je navela da je pažljivo razmotrila sadašnje stanje pripremljenosti Srbije i ukazala da Srbija treba da nastavi da ostvaruje napredak u usaglašavanju i primeni pravnih tekovina u tim poglavljima i da ispunjava date odrednice za privremeno zatvaranje tih poglavlja.

 

EU ukazuje da će sve vreme tokom pregovora posvetiti posebnu pažnju nadzoru kako se ostvaruje napredak u usaglašavanju s pravnim tekovinama EU i sa njihovom primenom.

 

Kao odredbe koje treba ispuniti u oblasti ribarstva navodi se da Srbija treba da predstavi akcioni plan koji će osigurati punu usaglašenost s EU zakonima do datuma pridruživanja Uniji, posebno u oblasti organizovanja tržišta, akvakulture, prikupljanja podataka i mera kontrole protiv ilegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribarenja.

 

Kada je reč o poglavlju 33, Srbija treba da poveća svoj adminsitrativni kapacitet uključujući i koordinacionu strukturu koja tek treba da bude uspostavljena, navodi se u saopštenju. U tu svrhu Srbija treba da usvoji akcioni plan da pripremi i uvede proceduralne propise da osigura da će od trenutka pristupanja Uniji, moći ispravno da izračuna, predvidi, prikupi, plati, kontroliše i podnosi izveštaje EU o sopstvenim resursima u skladu s pravnim tekovinama EU.

 

Brnabić: I dva je dobro

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija bila spremna da otvori pet poglavlja u pregovorima sa EU ali da je dobro i što će na Osmoj međuvladinoj konfereciji biti otvorena dva.

 

"Verujem da je moglo i više, ali i dva je dobro. Ono što je mantra Srbija jeste da se mi fokusiramo na reforme koje treba da implementiramo, broj otvorenih pogavlja je stvar EU", kazala je 25. juna premijerka u Rači.

 

Brnabić je istakla i da očekuje da će do kraja godine biti još otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima o članstvu u EU.

 

Izvor: Beta

Foto: Evropski savet