Zvaničnici u Evropskoj uniji smatraju da menjanje formata dijaloga Beograd-Priština ne bi ubrzalo nagodbu o normalizaciji odnosa dve strane i samo bi mu oduzelo snagu i, umesto suštinom, pregovarači bi se bar neko vreme bavili time ko bi se uključio u dijalog, rekli su izvori Evropske komisije. Oni nisu isključili mogućnost da se u julu održi još jedna runda dijaloga.

 

Agenciji Beta su izvori Evropske komisije u Briselu upućeni u dijalog kazali da je upravo na poslednjem briselskom sastanku predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, dogovoreno da se osnaže i ubrzaju napori za postizanje pravno obavezujućeg svobuhvatnog sporazuma o sređivanju odnosa Beograd-Priština.

 

Zvaničnici u Briselu naveli su da je ujedno nužno da se što pre primene dosad utanačeni dogovori, kako o Zajednici srpskih opština, tako i o drugim pitanjima, uključujući energetiku.

 

Samo ako se, naglasili su, budu što brže nalazila rešenja za ova otvorena pitanja, moći će da "kao spojeni sudovi" napreduju i pregovori o konačnom sveobuhvatnom sporazumu.

 

Na tome rade obe strane, kao i posrednički tim Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), uključujući Angelinu Eihorst koja putuje i u stalnom je kontaktu s vlastima u Beogradu i Prištini, ali to je ona i pre činila i nije reč o nekoj novoj "šatl diplomatiji", već redovnim, sad malo ubrzanim kontaktima s pregovaračima.

 

Izvori EU nisu isključili mogućnost da se ovog meseca održi još jedna runda dijaloga.

 

Na opasku da Vašington vidljivo traži da se dijalog Beograd-Priština ubrza i približi konačnom rešenju za sređivanje odnosa dve strane, a vlada u Prištini traži da se SAD direktno uključe u dijalog, izvori u EEAS kažu da su Amerikanci sve vreme i dosad bili neposredno upućeni u dijalog.

 

Diplomatski izvori u EU su Beti preneli da nije svrsishodno sad menjati format dijaloga, jer bi se izgubili snaga i zamah.

 

Ako bi se u njega direktno uključili Amerikanci, Beograd bi, napomenuli su, zahtevao da u pregovore uđu i Rusi, a "stalna neposredna upućenost, pa i upliv Amerikanaca na pregovore su i dosad bili korisni i nužni zato što Vašington ima daleko veću snagu ubeđivanja ljudi na vlasti u Prištini nego EU".

 

Izvor: Beta

Foto: Evropski savet

 

 

 

Produkcija je deo projekta "Pogledi na Ustav Srbije" koji realizuje Beta uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u ovom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.