Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da je potpisivanje Sporazuma za sprovođеnjе Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. vrednog nešto više od 41 milion evra odraz opredeljenja EU da u punoj meri podrži evropske integracije Srbije. Od te sume, 26 miliona evra je namenjeno reformi pravosuđa, rekao je Han i istakao da je vladavina prava u samoj srži pregovora sa EU i da odlučuje brzinu pristupanja.

 

Han je posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu 2. jula kazao da EU svake godine u proseku pomaže usklađivanje Srbije sa evropskim tekovinama sa oko 200 miliona evra a da je do sada uputila oko dve milijarde evra nepovratne pomoći Srbiji.

 

"Sve u vezi s evropskim integracijama radi se u interesu građana Srbije a ne da bi se zadovoljili neki evropski zvaničnici i birokrate", kazao je komesar.

 

Navodeći da će se uzdržati od pominjanja Kosova kao otvorenog pitanja, Han je kazao da postoji "mnogo drugih krucijalnih elemenata" kojima se Beograd i Unija moraju baviti u pristupnim pregovorima.

 

On je kazao da je u okviru potpisanog sporazuma, 26 miliona evra namenjeno sprovođenju reformi pravosuđa u Srbiji.

 

"Podržaćemo osnovne institucije pravosuđa u Srbiji da bi njihov rad bio efikasniji i transparentniji jer je vladavina prava u samoj srži pregovora sa EU i odlučuje brzinu pristupa", kazao je Han.

 

Po njegovim rečima, unapeđenje kvaliteta pravosuđa je ključno da bi Srbija postala privlačnija za strane investitore.

 

"Postoji veza između razvoja Srbije, privlačnosti njenog privrednog sektora za investitore i kvaliteta pravosuđa. Od ukupnog broja investicija u Srbiji, 80% dolazi iz EU, sve te investicie stvaraju radna mesta i poboljšavaju blagostanje građana", rekao je evropski komesar.

 

Han je pozdravio kako je rekao, "prve ohrabrujuće signale" u vezi s početkom izrade medijske strategije, navodeći da je opredeljenje Vlade Srbije da sve relevatne aktere okupi za istim stolom, "korak u pravcu kojim treba ići".

 

Vučić: Nisam optimista oko Kosova ali moramo da pregovaramo

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ple susreta sa Hanom da nije optimista kada je u pitanju ishod dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, jer mnogo toga ne zavisi od Srbije, ali i ponovio da ti razgovori moraju da se nastave kako bi se sačuvali mir i stabilnost čitavog regiona.

 

Vučić je rekao da nije samo fraza kada uporno ponavlja da je od izuzetnog značaja da se očuvaju mir i stabilnost u odnosima sa Prištinom i da je on spreman da razgovara s predstavnicima kosovskih Albanaca "i tri puta dnevno ako treba".

 

"Da li sam optimista ili ne? Jasno je da nismo u lakoj situaciji i da ne žele svi kompromis. Ali naš posao je da težimo dogovoru i da pokušavamo da ga nađemo. Bolje je da deset godina pregovaramo nego da jedan sat ratujemo. Mi ćemo sve uložiti da se postigne kompromis, ali Srbiju niko neće moći da ponižava i sruši bez obzira na to što se nekome činilo da je to moguće", rekao je Vučić.

 

On je dodao da je s Hanom razgovarao i o drugim pitanjima od značaja za Srbiju i region, o odnosima Beograda i Prištine, ali i o tome kako da se popravi situacija u oblasti vladavine prava.

 

"Potpuno sam saglasan sa onim što je govorio komesar Han, posebno u oblasti vladavine prava, i uveren sam da ćemo tu uspeti da postignemo napredak do narednog izveštaja (o napretku)", rekao je Vučić.

 

Govoreći o nastavku evropskih integracija, Vučić je rekao da se nada da će Srbija uz podršku EU umeti da pronađe najbolji izlaz, jer je Srbiji mesto u Evropi, iako ostaje da se pre toga reši pitanje Kosova.

 

On je rekao da Srbija sprovodi reforme zbog sebe, a ne zbog Unije, i izrazio nadu da će i zemlje Evrope prevladati probleme sa kojima se trenutno suočavaju kako bi integracioni proces mogao da bude nastavljen.

 

Predsednik je zahvalio Hanu na posvećenosti i racionalnom pristupu rešavanju problema u regionu i onih vezanih za Srbiju.

 

Govoreći o Sporazumu o sprovođenju Akcionog IPA programa koji su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Vučić je rekao da se radi o podršci koja će se koristiti za sektor pravde i podršku nastavku integracija.

 

On je rekao da je ukupna pomoć za 2018. oko 138 miliona evra i da postoje naznake da će biti povećana u narednom periodu, a da Srbija želi da koristi sve prednosti koje ima kao zemlja kandidat za članstvo u EU.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta