Sporаzum o pristupаnju REC progrаmu EU zа prаvа, jednаkost i držаvljаnstvo, čiji je budžet 439 miliona evra bespovratnih sredstava, potpisali su 16. jula u Beogradu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. Program će omogućiti organizacijama civilnog društva, javnim ustanovama i lokalnim samoupravama da pristupe finansijskim sredstvima za realizaciju programa i projekata zaštite osnovnih prava.

 

Đorđević je posle potpisivanja sporazuma u Palati Srbija rekao novinarima da će u narednom periodu biti objavljen javni poziv kako bi nevladine organizacije i državne institucije mogle da se prijave.

 

"Ovaj program podrazumeva 439 miliona evra, koliko iznosi fond EU kada su u pitanju projekti iz ove oblasti", rekao je Đorđević i dodao da EU želi da finansira oblast prava i jednakosti, inkluzije Roma, borbe protiv nasilja i diskriminacije, i druge koje se odnose na vladavinu prava.

 

Đorđević je podsetio da Srbija sa EU sprovodi i projekat posvećen migrantima MADAD 2, navodeći da je Srbija preduzela sve kako bi maloletnim migrantima pružila sve što im nedostaje.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/67262.flv

 

"Mislim da smo na pravom putu. Sa sigurnošću mogu da kažem da će Srbija vrlo brzo biti u EU", rekao je Đorđević.

 

Fabrici je kazao da je Srbija prva zemlja iz regiona koja se pridružila tom programu koji naglašava važnost vladavine prava.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/67263.flv

 

Program će, kako je naveo, omogućiti Srbiji da dodatno razvije oblast jednakosti i prava.

 

Dodao je da se program fokusira na devet ciljeva među kojima su promovisanje nediskriminacije, suzbijanje ksenofobije i homofobije, unapređenje prava osoba sa invaliditetom, borba protiv nasilja, obezbeđivanje najvišeg nivoa zaštite podataka.

 

Fabrici je najavio je da će u septembru biti organizovan seminar tokom kojeg će biti objašnjeni detalji programa.

 

"Program traje sedam godina i budžet je 440 miliona evra, odnosno 63 miliona godišnje. Omogućiće realizaciju brojnih aktivnosti i razvijanje kapaciteta važnih i za proces pristupanja Srbije EU i za ispunjenje uslova iz poglavlja 23 i 24 (vladavina prava)", kazao je Fabrici.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta