Četvrtina građana Srbije ocenjuje odnose Srbije i Amerike jedinicom, 40% smatra da će se u budućnosti popraviti, dok petina misli da se odnosi ne mogu popraviti, navodi se u istraživanju stavova javnog mnjenja koje je sproveo beogradski Institut za evropske poslove. Rezultati istraživanja objavljeni su u trenutku kada premijerka Srbije boravi u Vašingtonu povodom obeležavanja 100 godina podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

 

Više od 25% građana odnose Srbije i SAD ocenjuje najnižom ocenom, dok samo nešto manje od 2% daje najvišu ocenu pet, a prosečna ocena odnosa dve države je premo građanima Srbije 2,27.

 

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike, oko trećine ne zna odgovor, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti.

 

Građani su podeljeni po pitanju toga da li bi poseta Donalda Trampa poboljšala odnose Srbije i Amerike, a stav nešto ispod polovine jeste da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD.

 

Prema mišljenju većine građana, Srbija je najbolje odnose sa SAD imala za vreme Josipa Broza Tita, a najlošije za vreme Slobodana Miloševića.

 

O odnosima Srbije i Amerike građani se informišu najviše putem televizije, internet portala i novina, a većina nije upoznata sa donacijama SAD, "iako je Amerika drugi najveći donator, posle EU i njenih članica", navodi Institut za evropske poslove.

 

Istraživanja javnog mnjenja taj institut je sproveo u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia od 16. do 20. marta na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

 

Premijerka završava posetu SAD

 

U međvremenu premijerka Srbije Ana Brnabić završava 26. jula posetu SAD susretima sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Podkomiteta za Evropu Senata, senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata i kongresmenom Stivom Stiversom, narednim predsedavajućim Srpskog kokusa, saopšteno je iz vlade.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/67401.flv

 

Brnabićeva će posetu završiti učešćem na okruglom stolu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta.

 

Premijerka je u večernjim satima 25. jula bila domaćin svečanosti u Kongresu SAD u Vašingtonu povodom obeležavanja jubileja 100 godina podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

 

U obraćanju na skupu premijerka je izjavila da je nivo odnosa Srbije i SAD bio na vrhuncu, kada se srpska zastava pre 100 godina zavijorila ispred Bele kuće, i poručila da danas možemo ponovo da dostignemo taj nivo odnosa i da zajednički trenuci naše istorije iz Prvog i Drugog svetskog rata "utiču na našu sadašnjost i oblikuju našu budućnost".

 

Brnabić je podsetila i da su privilegiju da se zastava zavijori iznad Bele kuće imali samo Francuska i Srbija čija je zastava podignuta u znak odavanja počasti srpskim žrtvama u Velikom ratu, u vreme kada je predsednik SAD Vudro Vilsonom snažno i nedvosmisleno pokazao svoju podršku i saosećanje sa srpskim narodom.

 

Istovremeno je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio zadovoljstvo što je u SAD obeležena stogodišnjica podizanja srpske zastave u Beloj kući i rekao da je važno da se ovaj jubilej iskoristi za resetovanje odnosa SAD i Srbije, saopštilo je 26. jula Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 

Inače, Brnabić se u Vašingtonu srela i sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom, predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom i sa direktorkom MMF Kristin Lagard.

 

Šefica MMF Kristin Lagard je istakla da je Srbija zemlja za primer i potvrdila da delegacija te finansijske institucije dolazi u Srbiju u septembru kada će se razgovarati o nastavku reformi.

 

Lagard je pohvalila srpsku IT industriju i kazala da je bila pozitivno iznenađena rastom njenog izvoza od 30% godišnje, navodeći da je premijerka Brnabić u tome dobro prepoznala mogućnost rasta i povećanja konkurentnosti srpske privrede.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Vlada Srbije