Profesor međunarodnog prava, bivši rektor Univerziteta u Prištini i bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani ocenio je da zahtev za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom ima za cilj da Srbi postanu konstitutivni narod na Kosovu. Hasani je rekao i da očekuje da će konačni sporazum uključiti sve dosadašnje sporazume Beograda i Prištine, da će biti sveobuvatan i da će imati garante za njegovo sprovođenje.

 

"Cela problematika i ceo zahtev srpske strane jeste da se srpskoj zajednici, srpskom narodu na Kosovu obezbedi status konstitutivnog naroda", ocenio je 2, avgusta Hasani u intervjuu agenciji Beta.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/67509.flv

 

On je rekao da je to najspornije pitanje jer bi to dovelo neminovno do regionalizacije, za krajnje rešenje imalo federalizaciju Kosova što bi od Kosova, kako je naveo, stvorilo jednu nefunkcionalnu državu i društvo, što ne bi bilo dobro ni za Albance, ni za lokalne Srbe, a ni za stabilnost regiona u budućnosti.

 

Hasani je kazao i da pregovore o konačno pravno obavezujućem sporazumu bez saglasnosti Skupštine ne može voditi predsednik Kosova i da bez saglasnosti Kosova ne može doći do podele, kao i da bez međusobne saglasnosti dve zemlje ne može doći do podele Kosova.

 

On je ocenio da će kao i u slučaju demarkacije sa Crnom Gorom, Kosovo imati probleme u razgraničenju sa Srbijom.

 

Govoreći o odlaganju dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, on je rekao da je Srbija to želela u nadi i očekivanju da će Rusija povratiti svoju poziciju u međunarodnim odnosima, što se i dogodilo, a da je albanskoj strani odlaganje odgovaralo jer su se nadali da će biti odložen početak rada Specijalnog suda za zločine OVK i da će se dobiti koncesije.

 

Po njegovom mišljenju, dijalog Beograda i Prištine otvorio je nekoliko pitanja koja će biti predmet ozbiljnije rasprave i odlučivanja u narednim mesecima i godinama i da, iako se predstavlja kao tehnički razgovor, zapravo se bavi suštinskim pitanjima funkcionisanja života na Kosovu.

 

Hasani je ocenio da bi konačni dogovor Beograda i Prištine bio međunarodni sporazum, jer je, po njegovom mišljenu, Kosovo suverena i nezavisna država, a da je viđenje Beograda o tom dijalogu stvoreno zbog unutrašnih potreba Srbije.

 

"Kosovo postoji po međunarodnom pravu, a to mišljenje je dao Međunarodni sud pravde", istakao je Hasani. On je kazao da očekuje da će konačni sporazum uključiti sve dosadašnje sporazume Beograda i Prištine, da će biti sveobuvatan i da će imati garante za njegovo sprovođenje.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/67511.flv

 

"Očekujem da će taj sporazum imati teritorijalne, ustavne, ekonomske odredbe koje se tiču koriščenja vodoprivrednih resursa, energetskih resursa na severu Kosova, teritorijalnih što se tiče granica i međunarodni što se tiče statusa i položaja Kosova prema Srbiji i u međunarodnim odnosima", izjavio je Hasani.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta