Centralna tema pregovora predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu biće razmena teritorija, protiv čega su vodeće zemlje Evrope, a eksperti se boje da će prekrajanje granica dovesti do novog rata na Balkanu, piše 21. avgusta moskovski dnevnik Komersant. List navodi da većina stručnjaka za Balkan strahuje da će razmena teritorija po etničkom principu otvoriti Pandorinu kutiju u regionu, jer može da reši jedan problem, a da otvori hiljadu drugih.

 

List navodi da se pregovori između Beograda i Prištine vode već mesecima, ali da realan napredak nije postignut, i dodaje, pozivajući se na izvore bliske srpskim vlastima da im je EU postavila svojevrsni ultimatum da se dogovore s Prištinom do početka 2019. godine, jer će u suprotnom integracija u EU biti blokirana.

 

Diplomatski izvori Komersanta u zemljama EU objašnjavaju da Brisel ne traži od Beograda da prizna Kosovo, ali da normalizacija predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući UN, a da Priština treba da se složi sa stvaranjem Zajednice srpskih opština.

 

"Beogradu nije jednostavno da prihvati tu formulu, što znači da zvanično prizna gubljenje Kosova", piše list.

 

Dnevnik podseća da u srpskom ustavu postoji odredba koja utvrđuje da je Kosovo neodvojivi deo Srbije, ukazujući da time Vučić rizikuje ne samo da izgubi rejting, već i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa.

 

"U ovoj pat situaciji srpski predsednik je krenuo na neočekivani korak. Založio se za prekrajanje kosovskih granica", piše list, dodajući da je reč o staroj ideji podele Kosova i pripajanju severnih delova koje naseljavaju pretežno Srbi.

 

Komersant navodi da je isto tako neočekivana bila ideja Tačija koji se "oprezno" založio za "korekciju granica", čime su Vučić i Tači "faktički označili formulu normalizacije odnosa kroz razmenu teritorija".

 

"Aktivno lobiranje predsednika Srbije u zapadnim centrima o prekrajanju granica Kosova je objašnjivo. Bez podrške te ideje u ključnim državama ideja je neostvarljiva, a perspektiva u mnogome zavisi od pozicije svetske zajednice", ocenjuje list.

 

Komersant dodaje da se Moskva povodom razmene teritorija između Beograda i Prištine ne izjašnjava jednoznačno.

 

List dodaje da većina stručnjaka za Balkan strahuje da će razmena teritorija po etničkom principu otvoriti Pandorinu kutiju u regionu, jer može da reši jedan problem, a da otvori hiljadu drugih.

 

"Posle kosovske razmene i Republika Srpska će krenuti u ujedinjavanje sa Srbijom, posle čega će raspad Bosne postati neizbežan", citira Komersant hrvatskog analitičara Vladu Vurušića.

 

Prema oceni Vurušića, i Hrvatska neće ostati po strani, pripajajući hrvatske delove Bosne, lokalni muslimani i njihovi pokrovitelji iz Turske će verovatno obratiti pažnju na Sandžak, a da će onda doći red i na Makedoniju, i moguće Crnu Goru.

 

"Domino efekat će postati nepovratan", zaključuje Vurušić u izjavi Kosmersantu.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Evropski savet