Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Alpbahu, gde je učestvovao na Evropskom forumu, da neće iznositi detalje o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine dok sve ne bude dogovoreno. Vučić je apelovao na međunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami reše kosovsko pitanje dok je albanski predsednik podršku zatražio pošto, kako je rekao, rešenje koje bi proisteklo iz dijaloga nikog neće ugrožavati.

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednicima Kosova, Austrije i Slovenije, Hašimom Tačijem, Aleksanderom van der Belenom i Borutom Pahorom i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, Vučić je rekao da se nada da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen jer bi eventualno rešenje imalo pozitivan uticaj na ceo region.

 

"Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo s razgovorima. Ne mogu da iznosim detalje jer ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno, što je moto (šefice evropske diplomatije) Federike Mogerini", kazao je Vučić 26. avgusta na forumu u Austriji.

 

On je naveo i da je imao sastanak s Tačijem, uz posredovanje austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i komesara Hana.

 

Ponovio je da bi eventualni dogovor Srba i Albanaca bio ogromno dostignuće za ceo region jer bi zbog toga postao odlično mesto za ulaganja.

 

"Moramo da rešimo problem sa Albancima u korist oba naroda i celog regiona. Srbi i Albanci su dva najveća naroda u regionu. Iako sam i dalje pesimista, jer vidim mnogo problema i nisam siguran da će građani Srbije podržati dogovor, u slučaju postizanja sporazuma, rešićemo problem koji postoji više od dva veka", rekao je Vučić.

 

Srpski predsednik je ponovio da je potrebno naći rešenje koje ne bi bilo jednostrano i koje bi bilo bolno za obe strane, jer onda svi mogu da budu i malo zadovoljni i malo nezadovoljni.

 

"Da Srbija prizna Kosovo, a da ne dobije ništa, to se neće dogoditi u narednih 100 godina. Ako misle da zamrznuti konflikt može da traje stalno, ne može. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, što niko ne želi", naveo je Vučić.

 

Predsednik Srbije je rekao da se nada da će dobiti veću podršku EU u procesu nalaženja rešenja kosovskog problema.

 

"Dogovor bi bio ogroman korak za ceo region, ali ne možemo to da ostvarimo bez podrške cele EU", kazao je Vučić.

 

Dodao je da od Austrije, predsedavajuće EU do kraja godine, očekuje podršku u dijalogu Beograda i Prištine.

 

Tači je na zajedničkoj konferenciji za medije ponovio da nijedna zemlja ne treba da se plaši potencijalnog mirovnog sporazuma sa Beogradom, ni ako on bude podrazumevao korekciju granica.

 

"Kosovo i Srbija neće biti ni prvi ni poslednji koji su vršili korekciju granica u cilju rešenja konflikta", naveo je Tači.

 

On je ocenio da bi eventualni dogovor predstavljao istorijski uspeh i upozorio da će u suprotnom ostati otvorena mnoga pitanja na celom Balkanu.

 

"Vreme je da brže napredujemo. Dijalog i pregovori sa Aleksandrom Vučićem su teški. Imamo velike razlike u stavovima o mirovnom sporazumu, ali smo opredeljeni za nastavak razgovora i razmatranje brojnih opcija", rekao je Tači.

 

Evropski komesar Johanes Han izjavio je na istoj konferenciji da EU snažno podržava proces proširenja na Zapadni Balkan i ocenio da je od predstavljanja strategije proširenja Unije u februaru ostvaren veliki napredak u regionu.

 

"U EU smo shvatili da je briga o evropskim zemljama naša odgovornost, da ne treba da prepuštamo drugima da rešavaju probleme na našem kontinentu", rekao je Han.

 

Naveo je da EU ne može da prima nove članice dok one ne reše bilateralne konflikte, što je potvrdio i austrijski predsednik Van der Belen, rekavši da otvorena bilateralna pitanja ne mogu da se unose u EU i da treba da budu rešena pre članstva u Uniji.

 

Van der Belen je kazao da će dijalog Beograda i Prištine biti jedan od prioriteta Austrije tokom predsedavanja EU i dodao da je uveren da treba iskoristiti postojeći trenutak za napredak u pregovorima.

 

"Sinoć se nešto dogodilo. Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku", rekao je Van der Belen, imajući u vidu panel "Nove perspektive proširenja EU" na kojem su Vučić i Tači govorili i sedeli jedan pored drugog.

 

Predsednik Slovenije Pahor naveo je da je potrebno podržati proces dijaloga Beograda i Prištine i poštovati eventualni dogovor ako bude postignut.

 

"Ako dogovor bude postignut, region ima svetlu budućnost. Znam koliko je to teško, ali prepoznajem privrženost Vučića i Tačija da dođu do održivog rešenja", kazao je Pahor.

 

Vučić i Tači su na panelu pozvali međunarodnu zajednicu da podrži eventualno rešenje do kojeg bi se došlo u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

 

Vučić je apelovao na međunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami reše kosovsko pitanje i izrazio nezadovoljstvo zbog želje drugih zemalja da utiču na sadržaj eventualnog sporazuma Beograda i Prištine, dok je Tači podršku zatražio pošto, kako je rekao, rešenje koje bi proisteklo iz dijaloga nikog neće ugrožavati.

 

Inače, Vučić i Tači sastaće se u Briselu sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini 7. septembra u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, potvrđeno je 25. avgusta iz Evropske unije.

 

"Visoka predstavnica nastaviće razgovore sa dvojicom predsednika o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji u cilju ostvarivanja konkretnog napretka, s obzirom na prioritet dat dijalogu između Beograda i Prištine i evropskoj perspektivi regiona", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslov (EEAS).

 

Spekuliše se da bi u Briselu jedna od tema razgovora moglo da bude "razgraničenje" Srba i Albanaca – koje zagovara Vučić, odnosno "korekcija granica" i pripajanje tri opštine juga Srbije Kosovu – što zagovara Tači.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Pres služba predsednika