Postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine od ključnog je značaja ne samo za dve strane, već i za EU, iako vreme polako ističe, ocenio je Bekim Čolaku, šef kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija. Prema njegovim rečima, pregovori su se "razvukli" na dve Evropske komisije i sposobnost da se sporazum isporuči neće biti samo mera težine EU na Zapadnom Balkanu, već i dokaz rastuće relevantnosti i uticaja Unije kao globalnog igrača.

 

Ipak, vreme ističe - mandat sadašnje Komisije završava se na jesen 2019, što znači da će se fokus EU izmestiti ka izborima za Evropski parlament koji će biti održani u maju, napisao je Čolaku u autorskom tekstu za EURACTIV.com objavljenom 30. avgusta.

 

"Uz današnje neizvesnosti u globalnoj politici, ne možemo da znamo da li će sledeća Komisija imati vremena ili energije da ostane posvećena dovršavanju poslednje faze sporazuma. Sada je vreme za sve uključene da to dovedu do kraja", napisao je Čolaku.

 

On kaže da su posle šest godina Kosovo i Srbija ušli u završnu fazu dijaloga uz posredovanje EU dodajući da su od početka pregovora otvoreni direktni kanali komunikacije, ograničena nepotrebna eskalacija tenzija, što je pre 2011. bilo nezamislivo, dok izgledi za puno priznanje (Kosova) rastu iz dana u dan.

 

Sporazum dve strane značajno će doprineti i ekonomijama u regionu, smatra Čolaku, bivši ministar za evrointegracije Kosova i nekadašnji Tačijev šef kabineta za vreme dva premijerska mandata.

 

On je podsetio i na obnovljeno opredeljenje EU za region dokazano više puta, od govora o stanju Unije predsednika EK Žan-Kloda Junkera iz 2017, do nedavnog samita u okviru Berlinskog procesa u Londonu u julu.

 

"I sada, kada smo pred poslednjom preprekom u dijalogu, ključno je da se fokusiramo jer sadašnji 'limbo' nije nikom u interesu - ni građanima Kosova, ni Srbije, ni naših saveznika u EU", istakao je Čolaku.

 

Novi pristup pregovorima inicirala je EU a karakteriše ga fokusiranje na manja pitanja, poput uključenja Kosova na regionalne skupove ili napretka ka slobodi kretanja između Kosova i Srbije, što znači više malih pobeda pre velike, odnosno pune normalizacie odnosa.

 

Prema Čolakovim rečima, takav pristup se pokazao kao uspešan na više načina - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo, otvaranje pregovora o članstvu Srbije i EU, Kosovo je ispunilo zahteve za viznu liberalizaciju, što je 30. avgusta potvrdio i Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnja pitanje (LIBE) Evropskog parlamenta.

 

Čolaku je istakao da će vizna liberalizacija, uz brisanje nejednakosti Kosova sa susedima, doneti i velike ekonomske koristi, olakšati slobodu kretanja robe i ljudi i unaprediti povezanost Kosova i njegovih evropskih suseda.

 

"Svi ti koraci i diplomatski uspesi dokaz su da smo spremni da ostavimo prošlost iza sebe i zamenimo regionalne podele i prepreke saradnjom i otvorenošću", zaključio je Čolaku.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta