Nemački poslanici različito ocenjuju ideju o promeni granice između Srbije i Kosova - dok predstavnici vladajućih partija navode da su to zastarela i opasna rešenja, poslanik najveće opozicione stranke kaže da treba dati šansu dogovoru Beograda i Prištine, preneo je Dojče vele (DW). Kancelarka Angela Merkel, posle dvaput izričito izneta stava u avgustu da je protiv menjanja granica, poslednjih dana je delovala manje tvrdo po tom pitanju navodeći da podržava sve razgovore koji vode ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali da teritorijalni integritet ima bitnu težinu.

 

Poslanik vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Peter Bajer rekao je da "iritira kada se opet trabunja o novom povlačenju granica" i da to ne vodi k cilju.

 

"O tome ne mislim ništa dobro i vidim opasnost od destabilizacije kao posledicu takvih misaonih igara. Granice dve suverene države, Srbije i Kosova su fiksirane", rekao je on i dodao da se zalaže za poštovanje Briselskog sporazuma i nastavak razgovora o pravno-obavezujućem sporazumu koji bi vodio normalizaciji susedskih odnosa.

 

I poslanik takođe vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Josip Juratović izrazio je zabrinutost i ocenio da je "razmena teritorija vraćanje u Srednji vek, kada su feudalci trampili teritorije i pomicali narode mimo njihove volje".

 

"A da ne govorimo da bi to bilo ponovno etničko čišćenje u 21. veku, što je zastarela teorija koja je uvek vodila samo do ratova", naveo je Juratović i dodao da bi takav pristup značio "konačnu kapitulaciju demokratskog sistema" pred sve jačim nacionalizmima u Evropi koji imaju za cilj izgradnju autokratskih društava.

 

Juratović je ocenio da Trampova administracija očito ima sklonost ka ideji razmene teritorija, dok EU nije jedinstvena i da osim Merkel, niko nije izneo jasan stav.

 

Poslanik najveće opozicione partije, desničarske Alternative za Nemačku (AfD), koja se dosad nije preterano bavila Balkanom, Anton Frizen, rekao je da svet više od 20 godina čeka na rešenje problema Kosova i da u tom smislu treba tražiti scenario u kojem Beograd i Priština nalaze konačni politički dogovor pa makar to obuhvatalo i promenu granica.

 

"Realno posmatrano, Balkan je bure baruta i to nije od juče. Zato se izgredi ne mogu isključiti. Ali ako postizanje održivog rešenja vodi do kratkoročnih tenzija, i to je bolje od aktuelnog statusa kvo", rekao je Frizen.

 

On je ocenio da se "spoljna politika Merkel oduvek orijentiše prema SAD" pa se zbog toga vlada Nemačke neće opirati rešenju koje bi podržao Vašington.

 

Poslanica Liberala (FDP) Renata Alt rekla je da povratak zahteva za promenom granica pokazuje da je "Zapadni Balkan i dalje aktivni konfliktni region" i da prekrajanje granica može "izazvati opasnu dinamiku nasilnih sukoba sa nesagledivim posledicama".

 

"Sve dok nema jasnog rešenja, trebalo bi se držati postojećih granica", rekla je ona.

 

Poslanica Levice, jedine nemačke stranke koja kritikuje jednostrano otcepljenje Kosova, Sevim Dagdelen rekla je da bi pripajanje delova južne Srbije Kosovu "osokolilo snove o Velikoj Albaniji".

 

"Takav scenario ne samo da izlazi na dalje odustajanje od srpske državne teritorije, već i srpsko odustajanje od pravne pozicije da je jednostrano otcepljenje i proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. bilo ilegalno", rekla je poslanica Levice i dodala da bi "nastavak etničkog parcelisanja na Balkanu ojačao samo nacionalističke pokrete i stvorio nove neizvesnosti".

 

Poslanica Levice je rekla da je posle "ishitrenog priznavanja protivpravne secesije" Hrvatske, Slovenije i BiH, "jedna nemačka kancelarka poslednja koja treba da se meša u granična pitanja na Balkanu".

 

"Kada kancelarka Merkel priznanjem proglašenja nezavisnosti Kosova sama dovodi granice u pitanje, ali sada upozorava, onda je to moralno bankrotirana politika 'držite lopova', ali ukupno gledano neodgovorna", rekla je ona.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP