Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je 3. septembra da veruje da postoji realna šansa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije narednih meseci. Ona je takođe rekla da nema osnova za strah da su druge snage sve prisutnije na Balkanu jer "kadgod smo mi prisutni u regionu, za druge nema mesta"."Verujem da postoji realna šansa da predsednici (Aleksandar) Vučić i (Hašim) Tači mogu postići sporazum o svim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine, sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa dve strane, sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može doprineti stabilizaciji čitavog regiona", rekla je Mogerini u obraćanju ambasadorima EU u Briselu.

 

Mogerini je rekla da EU mora da "nastavi rad na Balkanu i sa Balkanom sa odlučnošću, istrajnošću i tvrdoglavošću" dodajući da je "prošla godina bila neverovatno intenzivna" da će "naredni meseci biti još više odlučujući".

 

"Dopustite da se poigram sa datumima jer se iduće godine, 2019. navršava 20 godina od rata na Kosovu: verujem da je vreme da se konačno okonča taj sukob. Dakle, verujem da moramo učiniti sve što možemo zajedno sa partnerima u Evropi, regionu i na međunarodnoj sceni, počev od Saveta bezbednosti UN, da podržimo pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice", rekla je Mogerini.

 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je podsetila i da je pred leto postignut sporazum Atine i Skoplja i da se za nekoliko nedelja održava referendum o tome, kao i da će naredna godina biti intenzivna godina za pripreme otvaranja pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom.

 

"Te prilike se moraju iskoristiti sada - ova godina je ta godina. Nije reč o ustupku, to je u interesu evropskih građana, kako unutar EU tako i izvan nje. Na Balkanu je danas vrlo jasno da je EU referentna tačka. I dopustite da kažem svima onima koji se plaše da su druge snage sve prisutnije u regionu - kadgod smo mi prisutni u regionu, za druge nema mesta", dodala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP