Pregovori u dijalogu Beograd-Priština moraju da se nastave s ciljem da se postigne "sveobuhvatna normalizacija odnosa, zasnovana na obostranoj saglasnosti i međunarodnom pravu, koja će biti realistična i održiva", izjavila je 10. septembra u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

 

Predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Federike Mogeriji je dodala da je bilo niz kontakata s predsednicima Srbija Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem o svim otvorenim pitanjima. Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li, imajući u vidu da su pregovori u dijalogu Beograd-Priština propali, i dalje za Evropsku komisiju pregovori uključuju i mogućnost promene granica, što je izazvalo podele među članicama EU.

 

Maja Kocijančič je uzvratila da je "EU vrlo jasno predočila načela za pregovore" i da radi na "sporazumu utemeljenom na međunarodnom pravu, koji je realističan i prihvatljiv za obe strane", dodavši da je cilj "pravno obavezujući sporazum koji će rešiti otvorena pitanja".

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/68153.flv

 

 

Takođe je navela da ne može ulaziti u pojedinosti tih kontakata u dijalogu. "Za nas je vrlo jasno da dijalog mora da se nastavi i očekujemo da obe strane nastave dijalog s istom posvećenošću i angažmanom kao dosad", dodala je.

 

Na pitanje da li je za Evropsku komisiju cilj i dalje da se 2019. dođe do sveobuhvatnog sporazuma Beograd-Priština, imajući u vidu da je Vučić rekao da sporazum Srba i Albanac može uslediti tek kroz 10 ili 20 godina, Kocijančič je navela da je EU na najvišoj političkoj ravni pojačala angažman prema Zapadnom Balkanu i da je dijalog ušao u drugu, pojačanu fazu.

 

Dodala je međutim da ne može davati nikakve rokove "pošto to očigledno zavisi od napretka u pregovorima".

 

Mora se odbaciti politika koja je izazvala bedu i patnje u regionu

 

Portparolka Evropske komisije izjavila je i da će "pomirenje, normalizacija i dobri susedski odnosi biti jedino mogući ako se odbace i prevaziđu politike prošlosti, koje su, kao što se dobro zna, izazvale decenije bede i patnji Zapadnom Balkana i tamošnjim ljudima".

 

Kocijančič je time odgovorila na pitanje novinara u Briselu kako EU gleda na izjavu predsednika Vučića iz govora u Severnoj Mitrovici 9. septembra da je "(bivši srpski predsednik Slobodan) Milošević bio veliki vođa s najboljim namerama".

 

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je rekla da "ne sme biti nikakvog prostora, dvosmislenosti niti uvažavanja za one koji su koji vodili te politike ili akcije".

 

"Pravila za međunarodne i domaće snage su tu jasna", stavila je do znanja Maja Kocijančič, podvukavši da su "pomirenje i dobrosusedski odnosi suština na koju se oslanja Evropska unija".

 

Ona je dodala da "svi partneri u regionu imaju jasnu evropsku perspektivu i zato se od njih traži da uvaže ta načela".

 

Kocijančič je ukazala na izjavu predsednika Komisije Žan-Klod Junkera ovog vikenda da "nacionalizam nikad nije dao rešenja, već samo problema".

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta/Evropski savet