Evropski parlament 13. septembra je sa 420 glasova "za" podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za građane Kosova. Građani Kosova jedini su sa Balkana koji bez viza još ne mogu da putuju u EU.

 

Izvestilac za liberalizaciju, poslanica Tanja Fajon, pred početak glasanja rekla je da je Kosovo ispunilo sve uslove i pozvala poslanike EP da podrže liberalizaciju viza.

 

Posle odluke EP, treba da počnu razgovori sa članicama EU kako bi se u daljem postupku o tome konačno izjasnili ministri unutrašnjih poslova članica. U ime EU, razgovore sa članicama vodiće Fajon.

 

Prvobitno je bilo predviđeno da se glasanje o liberalizaciji viza za Kosovo u Evropskom parlamentu obavi tokom oktobra, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa na septembarskom zasedanju, saopštio je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE).

 

Za usvajanje liberalizacije viza je potrebna kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU.

 

Evropska komisija je u julu saopštila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložila EU da liberalizuje vizni režim za građane Kosova, koji jedini u regionu još ne mogu da putuju bez viza u zemlje šengenske zone.

 

Kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta, predlog da građani Kosova dobiju mogućenost da bez viza putuju u EU dao je LIBE u septembru 2016. uz očekivanje da se ispune svi uslovi, posebno ratifikacija sporazuma o granici sa Crnom Gorom. Taj kriterijum, uz ostale, utvrđen je u dijalogu o liberalizaciji viznog režima sa EU koji je počeo 2012.

 

Kosovski parlament je odobrio sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom u martu 2018.

 

Evropska komisija u avgustu je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove, uključujući jasne "rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

 

U okviru režima Šengena građani bez viza mogu da putuju u zemlje EU, izuzev Britanije i Irske, i još četiri zemlje koje nisu članice EU - Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

 

Vize za putovanja u EU građanima Makedonije, Crne Gore i Srbije ukinute su 2009. a Albanije i Bosne i Hercegovine 2010. i Kosovo je jedino na Balkanu čiji građani moraju da traže vize za put u EU.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/EP