Ulazak Srbije u EU koče Francuska i Nemačka, koje žele da sačuvaju punu kontrolu u procesu proširenja Unije, iako se srpska javnost zabavlja da ih "Hrvatska koči" u tom procesu, piše Euraktiv Hrvatska. U tekstu se ocenjuje da će pravo veta na proširenje ostati, uprkos Junkerovom predlogu da se zbog blokada i paraliza rada prilikom donošenja spoljnopolitičkih odluka sa načela konsenzusa pređe na načelo kvalifikovane većine.

 

"Pravo veta na prijem neke nove države u EU neće biti ukinuto. Ne zbog Hrvatske koja onda ne bi mogla da spreči ulazak Srbije, već ponajpre zato što starije države članice žele da imaju punu kontrolu nad tim procesom. Kada se radi o pregovorima sa Srbijom, premda se javnost Srbije zabavlja time da ih 'Hrvatska koči', glavni su kočničari Francuska i Nemačka", navodi se u komentaru novinara Augustina Palokaja.

 

Autor smatra da te zemlje "žele da se postupak evropske integracije Srbije nastavi, ali ne i ubrza" i da "žele da Srbija veruje da će ući u EU, ali ne pristaju obećati nikakve moguće rokove".

 

U tekstu se ocenjuje da će pravo veta na proširenje ostati, uprkos predlogu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da se zbog blokada i paraliza u Savetu EU prilikom donošenja spoljnopolitičkih odluka sa načela konsenzusa pređe na načelo kvalifikovane većine.

 

"Koliko god problematične bile, države Zapadnog Balkana čak i najveći skeptici proširenja jednog dana vide u EU. Ali ne misle isto o Turskoj. Zato je od Francuske i Nemačke teško očekivati pristanak da se i u procesu proširenja odlučuje kvalifikovanom većinom", navodi se u komentaru i dodaje da Francuska i Nemačka sada "ni u snu ne bi pristale na to da nemaju pravo i mogućnost da odbiju ulazak Turske u EU".

 

Navodi se da će EU 2019. verovatno usvojiti načelo kvalifikovane većine kada je reč o poziciji u međunarodnim organizacijama oko ljudskih prava, odluka o sankcijama i o misijama iz područja zajedničke spoljne politike i bezbednosti, pošto su to previše važna pitanja za EU da bi svaka država bez obrazloženja mogla da uloži veto.

 

Ali pravo veta na prijem novih članica, iako bi i proces proširenja bio "jednostavniji, uspešniji i pošteniji kada bi se u njemu odlučivalo demokratskim načelom većine, a ne konsenzusom", neće biti ukinuto, smatra autor teksta.

 

"To jesu i ostaće pravila kluba - da o prijemu novog člana odlučuju svi zajedno i da svako mora na to pristati. Naravno da se pritom računa i na nepisano pravilo da pravo veta postoji da se nikada ne bi koristilo", zaključuje Palokaj u komentaru za Euractiv.hr.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Wikimedia