Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija pet godina trudila da vrati pitanje Kosova na pregovarački sto, ali da je trenutno ta politika "doživela poraz". Vučić je na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), čiji je predsednik, ocenio da je njegova kosovska politika poražena zato što je u Srbiji naišla na osudu, a na Zapadu mnogi ne žele da se Srbija meša u pitanje Kosova.

 

"Moja politika da Srbija sačuva dosta toga na Kosovu i Metohiji je doživela poraz. Ta politika nije pobedila, zato što Srbi više vole da izgube sve. Više vole da plaču nad nečim što je ostalo daleko nego da nešto imaju u svojim rukama", rekao je Vučić 24. septembra u Beogradu.

 

"Prvu rundu je dobila Srbija propasti, Srbija plakanja, kuknjave, a ne Srbija koja pobeđuje. Sve što smo mogli da dobijemo smo ispustili i izgubili zbog reakcija u Srbiji, koje su osudile svaki moj pokušaj kosovske politike", rekao je Vučić, koji je dodao da se plaši da neće biti nove šanse, ali da će nastaviti da se bori za narod na Kosovu.

 

Prema njegovim rečima, u istoj grupi koja se borila protiv njegove politike za Kosovo su bile i nevladine organizacije i najtvrđi nacionalisti. Vučić je rekao da mnogi akteri sa Zapada ne žele da se Srbija meša u pitanje Kosova i da je to proizvod ranije vođene neodgovorne politike.

 

On je rekao da "ima veliku bojazan zbog svega što se nadvilo nad ovaj deo Evrope" i da zbog suprostavljenih interesa velikih sila u regionu, niko ne može "da pretpostavi šta će se desiti u sledećih 15 do 20 dana".

 

Navodeći da je Srbija svojom odgovornošću osiguravala mir i stabilnost u regionu, Vučić je rekao da "mnogi misle da je Srbija remetilački faktor u regionu, jer misle da je Srbija podesna da bude nečiji prijatelj u regionu samo kad je ponižena, slaba, kad mogu da je urušavaju, kad sebe gazi i sebe unižava i svakog dana se izvinjava i za nešto što je učinila i kad to nije".

 

Vučić je predložio da na izbornoj skupštini u maju ili septembru sledeće godine bude izabrano novo rukovodstvo SNS kako bi ta stranka bila spremna da "sa novom energijom, snagom i poštenim ljudima" krene u pripremu parlamentarnih izbora 2020. godine.

 

On je kazao da kadrovi naprednjaka moraju da rade mnogo više i bolje i da moraju sebe da menjaju, ako hoće da opstanu.

 

Vučić je kazao da će novo rukovodstvo morati da se pridržava starih principa: "Da je Srbija najvažnija, da je najvažnija zdrava ekonomija, zaštita nacionalnih interesa, da znamo da kažemo izvinite kada pogrešimo, ali da ne jurimo po svetu da se izvinjavamo onima koji nama treba da se izvine".

 

Lider SNS je na sednici Glavnog odbora govorio i o ekonomskim reformama, privrednom rastu, stranim investicijama i suficitu u državnom budžetu, smanjenju nezaposlenosti i otvaranju fabrika.

 

Posle uvodnog govora Aleksandra Vučića, sednica je bila zatvorena za javnost.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta