Pitanje "prilagođavanja granica" izazvalo je u Prištini unutrašnju političku debatu u kojoj ima mnogo konfuzije i nesrtrpljenja, a sve je propraćeno kontradiktornim porukama međunrodnih aktera, ocenili su članovi delegacije Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) koji su sredinom septembra boravili u Prištini. U internom izveštaju u koji je Beta imala uvid, ta panevropska tink-tenk organizacija ocenila je da se ne treba previše uzbuđivati zbog ideje o promeni granica. Ako se to ikada dogodi, to će verovatno biti malo pre no što se pojavi neki izvodljiv predlog, navodi se.

 

ECFR ocenjuje da političku debatu na Kosovu karakterišu "partijske i političke borbe, konfrontacije, spekulacije i teorije zavere" i da su jasno definisane dve strane - premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji i opoziciono Samoopredeljenje protive se ideji o "prilagođavanju granica", dok je njen glavni pobornik predsednik Kosova Hašim Tači za koga se navodi da je izgleda izgubio podršku stranih posmatrača na terenu i da će imati problema da obezbedi konsenzus na unutrašnjem planu.

 

ECFR navodi i da su uprkos razlikama u pozicijama njihovih zemalja prema ideji o razmeni teritorija, ambasadori evropskih zemalja sa kojima su razgovarali u Prištini saglasni da je malo verovatno da bi se promena granica mogla sprovesti mirnim putem i da bi ubrzala odlazak Srba s juga Kosova.

 

Kada je reč o političkim liderima u Prištini, oni imaju različite stavove o implikacijama promene granica na region, što povećava rizik da će predlog biti napušten.

 

I javno i privatno se govori o "crvenim linijama" (mnogi kažu da "granica ne može ići duž reke u Mitrovici"), željama (da Gazivode, Trepča i Južna Mitorvica ostanu na Kosovu), a iznenađujuće malo o Preševu.

 

Haradinaj je snažno branio status kvo govoreći da je "bolje i to nego rat kao u prošlosti" i upozorio da bi situacija mogla izmaći kontroli. Čini se da je izgubio strpljenje sa međunarodnim akterima, posebno s Birselom kada je rekao "ne otvarajte pitanja na koja nemate odgovore", piše ECFR.

 

U izveštaju se dodaje i da su lideri u Prištini s nevericom i poricanjem dočekali zaokret u poziciji SAD prema pitanju granica, iako uvažavaju Vašington više nego bilo kog drugog međunarodnog aktera.

 

Navodi se takođe da su ideje EU mrtve na Kosovu (Zajednica srpskih opština i proces liberalizacije viza), dok je, iako i dalje u bekgraundu, ideja o pripajanju Albaniji kao "plan B" uglavnom izbledela.

 

Delegaciju ECFR u Prištini su predvodili nemački političar (CDU) i bivši ministar Norbert Retgen (Roettgen) i britanski diplomata, specijalni savetnik u Evropskoj komisiji Robert Kuper (Cooper) koji je u ime EU moderirao u pregovorima Beograda i Prištine. Oni su razgovarali s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom opozicionog Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta