Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da će se o konačnoj verziji rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji raspravljati 9. oktobra i da se nada da će evropski poslanici na sednici 28. ili 29. oktobra "velikom većinom" usvojiti konačnu verziju izveštaja. Mekalister je posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem rekao da su zajedno razmotrili izveštaj.

 

Mekalister je posle sastanka sa predsednikom Vučićem u Beogradu 4. oktobra izjavio da je "uvek dobro čuti šta predsednik Srbije ima da kaže", da su tekst Izveštaja zajedno razmotrili, i da je proces pristupanja EU "veoma složen".

 

"Ovde govorimo o velikom poslu, koji zahteva brojne i složene reforme. Srbija sa 14 otvorenih poglavlja nastavlja svoj put (ka EU). Nekoliko novih poglavlja je tehnički spremno za otvaranje i ja ću insistirati da se na Međuvladinoj konferenciji Srbije i EU što više novih poglavlja otvori", rekao je Mekalister.

 

Navodeći da otvaranje poglavlja predstavlja ohrabrenje da se nastavi sa reformama, Mekalister je ocenio da su za dalji napredak u procesu pristupanja EU najvažnija poglavlja 23 i 24, vezana za pravosuđe, osnovna prava i bezbednost, kao i kontinuirani angažman u pregovorima sa Kosovom.

 

Normalizacija odnosa Srbije i Kosova važna i za region

 

Mekalister je ponovio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna stvar, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/68885.flv

 

"Predsednici Vučić i Tači su pokazali privrženost tome da normalizaciju podignu na viši nivo, a ta normalizacija bi bila velika stvar ne samo za dve države nego i za region", rekao je Mekalister.

 

Evropski izvestilac je rekao da o temama daljih pregovora zajednički odlučuju obe strane, da on ne može da predvidi ni tok ni datum i da samo može da ohrabri Beograd i Prištinu da nastave. On je rekao da je uslov za dogovor da uzima u obzir međunarodno pravo.

 

Mekalister je rekao da mu je drago da postoji saglasnost da se u regionu ne smeju stvarati homogene, jednonacionalne države.

 

Vučić nije siguran šta Evropa želi od Srbije u pogledu Kosova

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa Dejvidom Mekalisterom da je Srbija zadovoljna ekonomskim reformama i da je ostalo da mnogo uradi po pitanju vladavine prava.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/68881.flv

 

Vučić je rekao da se nada da će početkom novembra početi skupštinska procedura koja se odnosi na izmene Ustava Srbije u vezi sa pravosudnim delom, jer je to veoma važno za poglavlja 23 i 24  o vladavini prava u evropskim integracijama.

 

Vučić je rekao i da je poglavlje 35 o Kosovu od posebnog značaja za Srbiju i da predstavlja neku vrstu uslova za evrointegracije Srbije.

 

"Upoznao sam Dejvida Mekalistera sa svim što se zbiva sa Kosovom i Metohijom. Nisam imao mnogo dobrih vesti. Dobro je da imamo mir, neku vrstu stabilnosti, a do kad i kako će to da traje, niti ja znam, niti bilo ko drugi zna. Mi ćemo čuvati mir, truditi se da održimo stabilnost, ali za tango je potrebno dvoje", rekao je Vučić.

 

On je dodao da "nema pojma" šta međunarodni faktor hoće od Srbije, dodajući da zna da Srbija nešto mora da uradi po pitanju Kosova, ali da ne zna šta, kao i da mu se čini da ni Evropa ne zna baš šta treba učiniti.

 

Vučić je dodao da ne može da odgovara onima koji tvrde da Srbija razgraničenjem sa Albancima otvara "pandorinu kutiju", a ne misle da su je oni otvorili kada su priznali nezavisnost Kosova i pomogli odvajanje Crne Gore od Jugoslavije.

 

Izvor: Beta

Foto/video: Beta/MOD